Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Λαχταριστό λαχματζούν με κιμά – iefimerida.gr

Μια ανάρπαστη συνταγή για αυθεντικό λαχματζούν, ή αλλιώς «πίτσα της Ανατολής».

Το λαχματζούν είναι μία αγαπημένη πικάντικη λιχουδιά της οποίας η ιδιαίτερη γεύση δεν μπορεί να συγκριθεί εύκολα με κάποιο άλλο φαγητό.

Πλούσιο σε μυρωδικά και μπαχαρικά όπως μαϊντανό, πιπέρι, πάπρικα, κύμινο και κανέλα, η νόστιμη αυτή πίτα έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα που θα ικανοποιήσει και τους μεγαλύτερους μερακλήδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η συνταγή που προτείνει ο Γιώργος Τσουλής υπόσχεται να σας συναρπάσει, καθώς ο νόστιμος κιμάς πρωταγωνιστεί τόσο στη γέμιση όσο και στη ζύμη.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 600 γρ. αλεύρι, σκληρό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 140 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • 25 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 240 ml γάλα, χλιαρό
  • 100 ml νερό, χλιαρό
  • 200 γρ. κιμά
  • Ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, αραιωμένο με λίγο νερό, για το άλειμμα

Για τη γέμιση:

  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα, για 1 λεπτό.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά. Ανεβάζουμε την ταχύτητα στο μέτριο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και ζυμώνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε μια λεία ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Για τη γέμιση:

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τον κιμά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, τον σπάμε και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Μετά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε εκ νέου και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης και το ξύλο κανέλας. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία. Μόλις είναι έτοιμη η γέμιση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι σε οβάλ σχήμα, πάχους 3 χιλιοστών.
  • Πιάνουμε το κάθε ζυμάρι από τις άκρες και τα μεταφέρουμε ένα-ένα σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Απαλά τραβάμε τις άκρες του κάθε ζυμαριού για να τα μακρύνουμε λίγο.
  • Απλώνουμε την γέμιση με τον κιμά επάνω από κάθε ζυμάρι, αφήνοντας ένα κενό 2,5εκ. στις άκρες. Γυρίζουμε τις άκρες πάνω από τη γέμιση ώστε να δημιουργήσουμε μια φωλιά και τσιμπάμε καλά τις άκρες ώστε να κολλήσουν.
  • Καλύπτουμε τα λαχματζούν με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C, πάνω κάτω στις αντιστάσεις.
  • Αλείφουμε τα λαχματζούν με το άλειμμα αυγού, ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το ζυμάρι και σερβίρουμε.

Πηγή