Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μέλι Μανούκα: Tο ακριβότερο μέλι στον κόσμο -Ποιες είναι οι ιδιότητές του

Eχετε ακούσει ποτέ για το μέλι Μανούκα;

Είναι ένα σπάνιο και αγνό μέλι που προέρχεται από τις παρθένες εκτάσεις της Νέας Ζηλανδίας με υψηλή περιεκτικότητα σε γύρη Μανούκα.

Το μέλι Μανούκα είναι μία εξαιρετική πηγή γεύσης και θρέψης και παράγεται όταν οι μέλισσες αντλούν το νέκταρ από τα λουλούδια του.

Εχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά από τη φυλή των Μαορί, ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας, για πολλές γενιές, ως παραδοσιακή θεραπεία για κοινές ασθένειες του χειμώνα όπως κρυολόγημα, πονόλαιμος, φαρυγγίτιδα κ.α αλλά και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Αλλωστε το μέλι χρησιμοποιείται από παλιά ως «γιατροσόφι» σε πληγές και κοψίματα, καθώς ήδη από τον 12ο αιώνα είχαν αναγνωριστεί οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Σήμερα, επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη και Ασία έχουν δείξει πως το μέλι Μανούκα περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυμα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο μέλι.

Ολα τα είδη μελιού έχουν αποδεδειγμένα αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο το μέλι Μανούκα περιέχει ένα «μυστικό» χημικό συστατικό, ένα υπεροξείδιο, που του προσδίδει πιο ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση.

Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι τόσο ισχυρές, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων σε σχέση ακόμη και με κάποια άλλα σκευάσματα της σύγχρονης φαρμακευτικής. 

Διαβάστε για το μέλι Μανούκα και τις ιδιότητές του στο bovary.gr


Πηγή