Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Συνταγή για καρυδόπιτα σαν της γιαγιάς: Σιροπιαστή και αφράτη, το τέλειο κέρασμα | GASTRONOMIE

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των γλυκών. Τα φτιάχνουμε, τα κερνάμε αλλά τα απολαμβάνουμε στο σπίτι.

Τα γλυκά αποτελούν παραδοσιακά το πιο ωραίο δώρο. Ένα κουτί γλυκά είναι το απόλυτο κέρασμα, ειδικά αυτές τις ημέρες που είναι γεμάτο γιορτές, pόσο μάλλον όταν αυτά είναι σπιτικά και χειροποίητα.

Η καρυδόπιτα είναι ένα από τα γλυκά που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι αφράτη, σιροπιαστή, σαν κέικ, ενώ πάει τέλεια με μια μπάλα παγωτό. Είναι ένα γλυκό που θα λατρέψουν όλοι και θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη στα οικογενειακά τραπέζια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά

Για τη καρυδόπιτα:

  • 2 ποτήρια νερού καρύδια αλεσμένα σε μικρά κομματάκια στο μπλέντερ
  • 1 ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 8 αυγά
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1 -1 ½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

Για το σιρόπι:

2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού νερό
1/2 λεμονιού το χυμό
1 στικ κανέλας

Εκτέλεση

  • Για τη καρυδόπιτα: Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με το μίξερ τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ για αρκετή ώρα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα.
  • Στο μπολ με τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της συνταγής και στο τέλος και το μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ απαλά με σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, για λίγη ώρα, έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά και έχουμε έναν αφράτο χυλό.Σε περίπτωση που ο χυλός μας είναι σφιχτός προσθέτουμε λίγο κονιάκ επιπλέον.
  • Τοποθετούμε το μείγμα σε μεσαίο ταψί ή σε φόρμα του κέικ αφού βουτυρώσουμε τα τοιχώματα και τα καλύψουμε με αλεύρι και ψήνουμε τη καρυδόπιτα για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 6 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
  • Περιχύνουμε κρύο σιρόπι σε ζεστή καρυδόπιτα ή ζεστό σιρόπι σε κρύα καρυδόπιτα. Αφήστε το γλυκό στο ταψί 1 περίπου ώρα περίπου ή μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Μετά τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή