Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Συνταγή για τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα -Η σίγουρη επιτυχία για μαστιχωτό, αφράτο γλύκισμα | GASTRONOMIE

Αυτή η συνταγή έχει αποκτήσει διαστάσεις θρύλου κι έτσι όσα χρόνια κι αν περάσουν είναι πάντοτε το «σιγουράκι» για τέλειο, αφράτο τσουρέκι.

Πριν από δύο χρόνια, το γλυκό αυτό του Πάσχα με βάση το ζαχαρούχο, έγινε viral στο διαδίκτυο. Εκτός από την ευκολία στο μέτρημα, με το κουτί του ζαχαρούχου, η ζύμη αυτή δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα, κάτι που δεν είναι δεδομένο όταν μιλάμε για σπιτικά τσουρέκια.

Μερικά μυστικά
της συνταγής

Καλό είναι
να βγάλετε όλα τα υλικά ψυγείου,
προκειμένου να είναι σε θερμοκρασία
δωματίου όταν ξεκινήσετε τη συνταγή
για να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα στη
ζύμη. Για τον ίδιο λόγο, προσέχουμε πολύ
το γάλα όπου διαλύουμε τη μαγιά, να είναι
χλιαρό, αλλά όχι καυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπολογίστε πως η δόση παρακάτω θα δόση 4 με 6 τσουρέκια, οπότε καλό είναι να την προσαρμόσετε ανάλογα αν θέλετε να κάνετε λιγότερα τσουρέκια.

Όσο ξεκουράζεται
η ζύμη και φουσκώνει, μπορείτε να τη
βάλετε στο φούρνο, στους 40 βαθμούς, για
να βοηθήσετε τη μαγιά να δράσει και να
πάρετε το αφράτο αποτέλεσμα που
επιθυμείτε.

Υλικά

  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 2,5 κουτιά ζάχαρη (μετράμε πάντα με βάση το κουτί του ζαχαρούχου)
  • 2 βανίλιες
  • 6 αυγά
  • 2 κουτιά σπορέλαιο
  • 2 κ.γ κακουλέ
  • 2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. μαστίχα Χίου
  • 1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
  • 200 γρ. μαγιά νωπή (ή 7 φακελάκια ξηρή)
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 3 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 3 κουτιά ζεστό νερό
  • Aμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σπορέλαιο.
  2. Παράλληλα, σε ένα δοχείο διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό μέχρι να ενοποιηθούν τα 2 υλικά.
  3. Σε μια μεγάλη λεκάνη (κι όταν λέμε μεγάλη, εννοούμε μεγάλη) ρίχνουμε τη μαγιά με το νερό και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά, και στο τέλος, το αλεύρι.
  4. Ζυμώνουμε καλά τα τσουρέκια μας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
  5. Πλάθουμε τσουρέκια σε πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε και πάλι σκεπασμένα, 20 λεπτά περίπου, να φουσκώσουν πάλι.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε τσουρεκιού με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  7. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα ή σε φύλλο σιλικόνης και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα τσουρέκια ωραίο έντονο χρώμα

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr


Πηγή