Σάββατο , 4 Μάιος 2024

Συνταγή για φανουρόπιτα με 7 υλικά -Πανεύκολη και αφράτη, χωρίς μίξερ

Στις 27 Αυγούστου είναι του Αγίου Φανουρίου και την παραμονή της γιορτής, φτιάχνουμε την παραδοσιακή φανουρόπιτα.

Η παράδοση θέλει να φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα όταν έχουμε χάσει κάτι και θέλουμε ο Άγιος Φανούριος να μας το φανερώσει. Οι περισσότεροι, αφού την φτιάξουν, την πηγαίνουν στην εκκλησία για να «διαβαστεί» και στη συνέχεια τη μοιράζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φανουρόπιτα έχει πάντα μονό αριθμό υλικών, συνήθως 7 ή 9, δεν περιέχει αυγά (καθώς είναι νηστίσιμη) και τα βασικά υλικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.

Στην ουσία πρόκειται για αφράτο και μυρωδάτο κέικ με ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και σταφίδες.

Η συνταγή του Δημήτρη Μιχαηλίδη με 7 υλικά γίνεται εύκολα και γρήγορα και μάλιστα χωρίς μίξερ.

Υλικά συνταγής για φανουρόπιτα

  • 485 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα
  • 675 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 175 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση συνταγής για φανουρόπιτα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού λίγο λίγο και ανακατεύουμε, ρίχνουμε και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βάζουμε το μείγμα μας σε λαδωμένο ταψί 18/30 εκ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή