Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τα λάθη που κάνετε όταν ξαναζεσταίνετε φαγητό – Newsbeast

Με την καθημερινότητα του καθενός να είναι ιδιαιτέρως απαιτητική ένα πιάτο φαγητού που έμεινε από την προηγούμενη ημέρα, πλέον αποτελεί σωτήρια επιλογή για να μην ξαναβάλετε κατσαρόλα στην κουζίνα.

Το ξαναζεσταμένο φαγητό, ωστόσο, κρύβει διάφορους «κινδύνους», όπως την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, και για να τους αποφύγετε δείτε τα λάθη που κάνετε κάθε φορά που ζεσταίνετε υπολείμματα φαγητού και πώς να τα αποφύγετε.

Αφήνετε το φαγητό σε θερμοκρασιά δωματίου για περσσότερο από δύο ώρες

Μην αφήνετε αλλοιώσιμα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των μαγειρεμένων φαγητών ή υπολειμμάτων, σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Ακόμη και μετά το μαγείρεμα φροντίστε να διατηρήσετε την θερμοκρασία του φαγητού σας στους 60 βαθμούς Κελσίου ή και πιο ζεστό μέχρι ή κατά την διάρκεια του σερβιρίσματος. Η «ζώνη κινδύνου» μεταξύ 4-60 βαθμών Κελσίου είναι το σημείο που μπορούν να αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν διάφορες τροφικές ασθένειες.

Αποθηκεύετε τα υπολείμματα σε ψυγείο που είναι ζεστό

Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας είναι ρυθμισμένο στους 4 βαθμούς Κελσίου ή και λιγότερο. Μην βασίζεστε μόνο στις προγραμματισμένες ρυθμίσεις, αλλά χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ψυγείου για να είστε σίγουροι. Σύμφωνα με μια έρευνα του Eatright.org, περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων διατηρούν συνήθως το ψυγείο τους σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη και το 41% παραδέχεται ότι δεν γνωρίζουν την κατάλληλη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να ρυθμιστεί το ψυγείο τους.

Κρατάτε τα υπολείμματα φαγητού για περισσότερο από 3-5 ημέρες

Η κατανάλωση των υπολειμμάτων φαγητού που διατηρούνται στο ψυγείο συνιστάται μέσα σε 3-5 ημέρες, αναλόγως το φαγητό, ενώ η κατάψυξή τους για 4 μήνες. Η μύτη και η όρασή σας, βέβαια, γνωρίζουν καλύτερα, οπότε αν τυχόν παρατηρήσετε παράξενη οσμή ή αλλαγή στο χρώμα και την υφή των τροφίμων, καλύτερο είναι να τα πετάξετε. Για να απλοποιήσετε τα πράγματα έχετε πάντα οργανωμένο το ψυγείο σας, ώστε να μπορείτε να δείτε τι έχετε στην διάθεσή σας και να μην πετάτε τίποτα.

Δεν τα θερμαίνετε σε υψηλή θερμοκρασία ώστε να εξαλειφθεί κάθε επικίνδυνο βακτήριο

Όταν επαναθερμαίνετε τα υπολείμματα φαγητού βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία φτάνει τους 70 βαθμούς Κελσίου και τσεκάρετε με ένα θερμόμετρο φαγητού. Είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το φαγητό σας έχει φτάσει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξαλείψετε τα επιβλαβή βακτήρια.


Source link