Παρασκευή , 3 Μάιος 2024

Τα παλαιότερα καφέ-ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία στην Ευρώπη

Στην επόμενή σας απόδραση στην Ευρώπη μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα παλαιότερα καφέ-ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία, που είναι από μόνα τους αξιοθέατα.

Ετοιμάζοντας πλάνο για τα αξιοθέατα κάθε τόπου, αξίζει σε κάθε ταξίδι σας να δοκιμάζετε τη γαστρονομία του τόπου. Εκτός από τα εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin ή τα μαγαζιά που σερβίρουν αποκλειστικά τοπική κουζίνα, βάλτε στη λίστα σας να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά καφέ-ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία, τα οποία από μόνα τους είναι αξιοθέατα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραδοσιακά καφέ από προηγούμενους αιώνες, γλυκά που ξεκίνησαν από συγκεκριμένα μαγαζιά και η φήμη τους βγήκε εκτός συνόρων, αλλά και ζύμες από φούρνους που προτιμούσαν βασιλικές οικογένειες, είναι μερικά μόνο από τα καφέ-ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, παραμένοντας αγαπημένα στέκια.

Μαγαζιά ιστορικά που σε ταξιδεύουν σε προηγούμενους αιώνες αξίζει να τα επισκεφθείτε και να βιώσετε μια μοναδική γαστρονομική ιεροτελεστία, με γεύσεις και αρώματα που θα σας γεμίσουν συναισθήματα.

Τα παλαιότερα καφέ-ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία στην Ευρώπη

Cafe Le Procope (Παρίσι)

Με έτος ίδρυσης το 1686, το Cafe Le Procope θεωρείται από τα παλαιότερα καφενεία του Παρισιού – επικρατώντας η άποψη ότι είναι το πρώτο στον κόσμο. Άνοιξε την εποχή της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ’ από τον Francesco Procopio dei Coltelli και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε γνωστό ως το «θεατρικό» καφέ του Παρισιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στους επισκέπτες του Cafe Le Procope είναι οι Μολιέρος, Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, Μπομαρσέ, Ντιντερό, Βολταίρος, Μοντεσκιέ, Βίκτωρ Ουγκώ, Θεόφιλος Γκοτιέ, Πιρ Λερού. Το cafe ανακαινίστηκε πριν αρκετά χρόνια σε ρυθμό 18ου αιώνα, ενώ το γραφείο του Βολταίρου έχει διατηρηθεί ανέπαφο μέχρι σήμερα.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Μπαίνοντας στο πρώην καφενείο -πλέον λειτουργεί ως εστιατόριο-, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τρεις αιώνες γαλλικής λογοτεχνίας και πολιτικής ιστορίας.

Η κομψή διακόσμηση με την επίπλωση του 18ου αιώνα επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν καθώς απολαμβάνει το προσεγμένο μενού του εστιατορίου. Από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η κλασική κρεμμυδόσουπα και τα κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Caffe Florian (Βενετία)

Από τα πιο γνωστά και εμβληματικά καφέ είναι το Florian, στη Βενετία, με ιστορία πάνω από τρεις αιώνες. Το Florian υπήρξε το αγαπημένο καφενείο των διανοουμένων του 19ου αιώνα – μεταξύ αυτών του Καζανόβα, του λόρδου Βύρωνα, του Γκαίτε, του Προυστ, του Γκολντόνι, του Κάρολου Ντίκενς και της Γερτρούδης Στάιν.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
Στο εσωτερικό του Caffe Florian στη Βενετία / Φωτογραφία: Shutterstock
Στο εσωτερικό του Caffe Florian στη Βενετία / Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στη Βενετία, θα κάνετε μια στάση για να απολαύσετε την περίφημη ζεστή σοκολάτα που σερβίρεται με την ίδια συνταγή ανά τους αιώνες -το ίδιο συμβαίνει και με το μενού-, αλλά και να δείτε τις αρχικές τοιχογραφίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του καφέ.

Hofbackerei Edegger-Tax (Αυστρία)

Στο Γκρατς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους φούρνους της Αυστρίας, με την ιστορία του να ξεκινάει τον 14ο αιώνα.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1883 και μετά ο Franz Tax προμήθευε τα γλυκά για το αυτοκρατορικό τραπέζι κατά τη διάρκεια παραμονής του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’ στο Γκρατς. Κάποια χρόνια αργότερα, στον φούρναρη απονεμήθηκε ο τίτλος του αυτοκρατορικού αυλικού φούρναρη και το δικαίωμα χρήσης του αυτοκρατορικού θυρεού της Αυστροουγγαρίας με τον γνωστό δικέφαλο αετό. Η υπέροχα σκαλισμένη πύλη από ξύλο βελανιδιάς με αυτόν τον αετό διατηρείται ακόμη στην αρχική της μορφή και αποτελεί δημοφιλές θέαμα για τους επισκέπτες.

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, είναι πως όλα τα προϊόντα ψήνονται στο ίδιο σπίτι και στους ίδιους χώρους σε σύνθετες και παραδοσιακές χειρωνακτικές εργασίες – δηλαδή οι μηχανές δεν έχουν αντικαταστήσει τα ζυμώματα στο χέρι, δίνοντας ένα άψογο γευστικό αποτέλεσμα.

Από τα best sellers του «αυλικού φούρνου», όπως είναι γνωστός μέχρι σήμερα, είναι τα περίφημα μπισκότα Sissi Busserl, τα οποία είχαν φτιαχτεί προς τιμήν της Αυτοκράτειρας Σίσσυς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Confeitaria National (Λισαβόνα)

Το ζαχαροπλαστείο Confeitaria Nacional ιδρύθηκε το 1829, στη Λισαβόνα, από τον Balthazar Roiz Castanheiro, και σύντομα έγινε χώρος συνάντησης για την ελίτ του μέρους.

Το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο με τους κρεμ τοίχους, γεμάτο στολίδια και μια οροφή με καθρέφτη έχει ιδιοκτήτες τους απογόνους του ιδρυτή.

Από τα πιο ξακουστά γλυκά του είναι το χριστουγεννιάτικο κέικ Bolo Rei, ένα γλυκό με σταφίδες, ζαχαρωμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, και οι τάρτες, με best seller την τάρτα με κρέμα, η οποία σερβίρεται από το 1829.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Stohrer (Παρίσι)

Το Stohrer είναι το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι, το οποίο ιδρύθηκε το 1730 από τον ζαχαροπλάστη του βασιλιά Λουδοβίκου XV, Nicolas Stohrer, ενώ τα ηνία κρατάει η οικογένεια Dolfi, διατηρώντας πιστή την παράδοση και την τεχνογνωσία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Stohrer εφηύρε το κλασικό πια γαλλικό γλυκό Rum babas και είναι το μέρος όπου επιβάλλεται να δοκιμάσετε το αυθεντικό γλυκό στο επόμενο ταξίδι στης στη γαλλική πρωτεύουσα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αλμυρές και γλυκές τάρτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Pietro Romanengo fu Stefano (Γένοβα)

Παρατηρώντας τη βιτρίνα, με αγγέλους που κρατούν ένα κουτί με ζαχαρωμένα φρούτα, το Pietro Romanengo fu Stefano στη Γένοβα θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, εξίσου όμως εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό. Πολύχρωμο μαρμάρινο δάπεδο, τοιχογραφημένη θολωτή οροφή από καμβά, πολυέλαιοι και καθρέφτες μάς ταξιδεύουν μέσα από τη διακόσμηση του ζαχαροπλαστείου που άνοιξε το 1829.

Για τους λάτρεις των ζαχαρωμένων φρούτων πασπαλισμένων με σοκολάτα ή μη, σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία στη Γένοβα -έχει και στη Ρώμη-, με τα ηνία του να έχει αναλάβει η έβδομη γενιά.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως στους επιφανείς πελάτες του μαγαζιού συγκαταλέγονται η δούκισσα της Galliera, η δούκισσα της Πάρμας, οι Savoys και ο Giuseppe Verdi.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Sacher Cafe (Βιέννη)

Το Cafe Sacher ξέρει πώς να εντρυφήσει τους επισκέπτες στη βιενέζικη κουλτούρα των καφετεριών απολαμβάνοντας ένα ζεστό αφέψημα με ένα κομμάτι από το αυθεντικό γλυκό Sachertorte. Πρόκειται για ένα κέικ με δύο στρώσεις παντεσπάνι σοκολάτας που χωρίζονται από ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας βερίκοκου και καλύπτονται από γκανάς μαύρης σοκολάτας -από τα πιο εμβληματικά γλυκά της Αυστρίας-, το οποίο δημιουργήθηκε από τον ζαχαροπλάστη Franz Sacher το 1832.

Είτε καθίσετε στον εσωτερικό είτε στον εξωτερικό χώρο, αξίζει να δοκιμάσετε το ιστορικό γλυκό, που φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο Sacher Cafe, καταφέρνοντας να γίνει το παραδοσιακό γλυκό της χώρας. Όπως προτείνεται από το ιστορικό καφέ, συνοδέψτε το γλυκό με καφέ ή λικέρ σοκολάτας, χαρίζοντάς σας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Conditori La Glace (Κοπεγχάγη)

Η Δανία φημίζεται για τα γλυκά ψωμιά και τα μοναδικά γλυκά που τρώγονται από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ. Ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία στην Κοπεγχάγη είναι το Conditori La Glace, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1870 και συνεχίζει σήμερα η έκτη γενιά.

Στο Cafe Conditori La Glace, η διακόσμηση στο εσωτερικό είναι παλιομοδίτικη, αλλά διατηρεί όλη τη γοητεία ενός παλιού αρτοποιείου. Επιπλέον, θα βρείτε καφέ, ζεστά αφεψήματα για να συνοδέψετε τις γλυκές λιχουδιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Bettys Harrogate

Το Bettys Harrogate άνοιξε για πρώτη φορά το 1919, από έναν Ελβετό μετανάστη ο οποίος έγινε πετυχημένος ζαχαροπλάστης με το όνομα Frederick Belmont.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά της πόλης όπου μπορείτε να απολαύσετε το απογευματινό τσάι με κάθε ιεροτελεστία. Αυτό σημαίνει πως θα βρείτε ποικιλίες τσαγιού και σερβίρονται σε τριώροφη βάση για κέικ. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε θεματικά κουτιά για να απολαύσετε το τσάι σας είτε στο σπίτι είτε να οργανώσετε πικ-νικ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Sundbergs Konditori (Στοκχόλμη)

Στο παλαιότερο καφέ-ζαχαροπλαστείο της Στοκχόλμης, το Sundbergs Konditori, που χρονολογείται από το 1785, η εμπειρία για να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα είναι από μόνη της μια εμπειρία.

Οι Σουηδοί, ως λάτρεις του fika, απολαμβάνουν να έχουν μέσα στη μέρα μια ώρα για να απολαύσουν τον καφέ τους μαζί με ένα εύγευστο γλυκό και σε ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Αναμφισβήτητα, το Sundbergs Konditori προσφέρει ένα ταξίδι στον χρόνο, καθώς ο επισκέπτης θα απολαύσει το γλυκό του σε ένα όμορφο σαλόνι με κομψούς πολυελαίους και θα πιει το τσάι του σε ένα παλαιομοδίτικο σετ – αυτά όμως για τους Σουηδούς που λατρεύουν τις παραδόσεις είναι ψηλά στην προτίμησή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα ζεστό latte και να το συνδυάσετε με τη διάσημη Princesstarta – ένα γλυκό με παντεσπάνι με κρέμα και πράσινη αμυγδαλόπαστα που έχει κάνει γνωστό το μαγαζί.


Πηγή