Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι είναι πραγματικά η σος βινεγκρέτ;

Τη βινεγκρέτ την ξέρουμε και την αγαπάμε όλοι, νοστιμίζοντας με τη βοήθειά της τις σαλάτες μας.

Ξέρουμε επίσης πως είναι γαλλικής καταγωγής, «γαλλικό ντρέσινγκ» συνήθιζαν να τη λένε, και είναι πράγματι ένα ελαφρύ ντρέσινγκ για εκείνες τις φορές που δεν θες να καταφύγεις σε βαριές σος για τα λαχανικά σου.

Αυτό που κάνουμε όμως λάθος οι περισσότεροι είναι πως θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πράγμα! Αυτό νομίζουμε, πως η βινεγκρέτ είναι μια συγκεκριμένη σάλτσα με συγκεκριμένα υλικά και διαφωνούμε κάποιες φορές αν περιέχει εκείνο ή το άλλο συστατικό.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Ο όρος βινεγκρέτ περιέχει πολλά κάτω από την ομπρέλα του, αν και όλα ξεκινάνε από την απλή βάση του λαδιού και του ξυδιού (ή του λεμονιού).

Όταν λέμε βινεγκρέτ, μπορεί κάλλιστα να εννοούμε από ένα απλό… λαδόξιδο έως και μια περίπλοκη σος με γεύση ροδιού, φράουλας, μελιού, σκόρδου κ.λπ.

Σωστότερα λοιπόν, ο όρος βινεγκρέτ εκφράζει περισσότερο τον κοινό παρονομαστή των συστατικών που περιλαμβάνονται στη σάλτσα, παρά την ίδια τη σάλτσα.

Η βινεγκρέτ περιέχει πάντα μια λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή όποιο άλλο σπορέλαιο) και ένα οξύ (ξίδι, χυμός φρούτου, όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι και το ρόδι, ή κρασί). Αυτά είναι τα απαραίτητα υλικά σε μια βινεγκρέτ.

Ό,τι άλλο βάλουμε, επηρεάζει απλώς τη γεύση και την υφή της σος και δεν είναι απαραίτητο για να θεωρεί η σάλτσα βινεγκρέτ. Βινεγκρέτ είναι η σάλτσα με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και βινεγκρέτ είναι επίσης η σάλτσα με ξίδι μπαλσάμικο και ηλιέλαιο.

Οι βινεγκρέτ μπορεί να περιέχουν και υλικά που χαρίζουν γεύση, όπως οι ελιές, η κάππαρη, τα βότανα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Μπορεί να περιέχουν επίσης μουστάρδα ή κρόκους αυγών για να δέσουν τα υλικά. Κάτι που συμβαίνει συχνά.

Και βέβαια οι βινεγκρέτ δεν αφορούν μόνο στις σαλάτες, καθώς συνοδεύουν ιδανικά κρέατα, ψάρια και θαλασσινά, λειτουργώντας ακόμα και ως μαρινάδες.

Πώς φτιάχνεις την πιο απλή βινεγκρέτ; Με τον απλό κανόνα: 1 μέρος οξύ προς 3 μέρη λιπαρής ουσίας. Ή, αλλιώς, 1 μέρος χυμό λεμονιού προς 3 μέρη ελαιόλαδου.


Source link