Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

#EUChooseSafeFood-Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς & ποιοτικές επιλογές τροφίμων

Εσείς γνωρίζετε τι «φιλοξενεί» καθημερινά το πιάτο σας; Ανησυχείτε για τα θρεπτικά συστατικά και τη σωστή συντήρηση των τροφίμων; Ποια αναλογία ποιότητας και ισορροπίας μεταξύ γεύσης και εμφάνισης κρύβεται στο διατροφολόγιό σας;

Δύο από τους πιο καταξιωμένους σεφ της Ευρώπης (ο Fabio από την Πορτογαλία και η Pipsa από τη Φινλανδία), δυο επιστήμονες από το πανευρωπαϊκό δίκτυο για την ασφάλεια των τροφίμων (η διατροφολόγος Ίβα από την Κροατία και ο Έλληνας χημικός τροφίμων, Ερμόλαος) συναντώνται για μία μαγειρική πρόκληση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

#ScienceCooks – Η αποκαλυπτική πρόκληση

Μια κουζίνα γίνεται το πεδίο δράσης και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι… διαφωτιστικό! Αυτό το γευστικό «πείραμα» αποδεικνύεται η καλύτερη αφορμή για να μάθουμε περισσότερα και να ενημερωθούμε με εγκυρότητα και σαφήνεια γύρω από το σημαντικό θέμα της ασφάλειας των πρώτων υλών κατά την επιλογή, αλλά και τη διαδικασία του μαγειρέματος. Και οι απαντήσεις στις απορίες μας ξεδιπλώνονται μία μία… Από τον σωστό τρόπο αποθήκευσης του ελαιόλαδου μέχρι την κατάλληλη θερμοκρασία για το σερβίρισμα του τυριού και πολλά άλλα.

Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για… θρεπτικές επιλογές!

Από το χωράφι έως το αγρόκτημα και από το εργοστάσιο έως το πιρούνι. Ένας δρόμος κρίσιμος για τον τελικό καταναλωτή, αφού τελικά είμαστε αυτό που τρώμε. Οι επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη μελετούν πιθανούς κινδύνους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητα για το τραπέζι μας. Και μας βοηθούν να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, αλλά και να αναγνωρίζουμε τα διατροφικά τους στοιχεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνει «ημερομηνία ανάλωσης»; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε εάν υπάρχουν ίχνη αλλεργιογόνων στα τρόφιμα; Πρέπει να ανησυχούμε για τα πρόσθετα τροφίμων; Ποιους βασικούς κανόνες θα πρέπει να ακολουθούμε προκειμένου να αποφεύγουμε τροφιμογενή νοσήματα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της επικοινωνιακής εκστρατείας «#EUChooseSafeFood» – που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά – βοηθά και, κατά έναν τρόπο, «εκπαιδεύει» τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Τη βάση όλων αποτελούν οι τεκμηριωμένες επιστημονικές αναλύσεις, που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές για την ασφάλεια τροφίμων σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, την επίβλεψη της εκστρατείας έχει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), ο οποίος έχει πολυδιάστατο και σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή που, εκτός των επισήμων ελέγχων, δραστηριοποιείται στην ορθή ενημέρωση και εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού για την ασφάλεια των τροφίμων, τη σωστή διατροφή και την προστασία του από δόλιες πρακτικές.

Ενημερωθείτε κι εσείς για όσα πραγματικά σας αφορούν με ένα κλικ, ανακαλύψτε πρακτικές συμβουλές και χρήσιμα καθημερινά tips, διαδίδοντας το μήνυμα για συνειδητές και ασφαλείς επιλογές τροφίμων. Είναι ένα μοναδικό δώρο ζωής και ευεξίας για όλους, που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα τρόπος ζωής.

#EUChooseSafeFood


Πηγή