Ενας Τσέχος υαλουργός το 1958 ήταν ο πρώτος σχεδίασε ποτήρια, ειδικά για κρασιά, ώστε να υπογραμμίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Σήμερα είναι γεγονός πως το σχήμα του ποτηριού παίζει βασικό ρόλο στην ανάδειξη της γεύσης και του αρώματος κάθε ποτού.
Το σωστό ποτήρι αναδεικνύει ένα καλό κρασί
Ο Claus J. Riedel ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που αναγνώρισε ότι το μπουκέτο, η γεύση, η ισορροπία και η επίγευση των κρασιών επηρεάζονται από το σχήμα του ποτηριού από το οποίο καταναλώνονται.
Ήταν υαλουργός, καθηγητής χημείας και χημικός μηχανικός και του αποδίδεται η ανακάλυψη της έννοιας της ποικιλιακής εξειδίκευσης στα ποτήρια, αναπτύσσοντας σχήματα γυαλιών, ειδικά, για να αναδεικνύουν κάθε ποικιλία κρασιού.
Ο Ρίντελ ενδιαφερότανε κυρίως για τη λειτουργικότητα παρά για την εμφάνιση και απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά σχέδια με πλούσια κοπή, βαριά και χοντρά γυαλιά που ήταν διαδεδομένα εκείνη την εποχή.
Αφιέρωσε 16 χρόνια μελετώντας τη φυσική, της παράδοσης, του κρασιού στο στόμα και στους γευστικούς κάλυκες, πειραματιζόμενος με διάφορες διαμορφώσεις ποτηριών, συνδυάζοντάς τις με κρασιά από διαφορετικές περιοχές, προέλευση σταφυλιών και ηλικία, για να δημιουργήσει ποτήρια που θα ταιριάζουν και θα συμπληρώνουν την απόλαυση σε κρασιά και ποτά.

Από αυτά τα πειράματα, ο Ρίντελ δημιούργησε το ποτήρι Burgundy Grand Cru το 1958, το οποίο σχεδιάστηκε για να ενισχύει τις γεύσεις και τα αρώματα της ποικιλίας σταφυλιών Pinot Noir και Nebbiolo.
Αυτή η δημιουργία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Έκθεση στις Βρυξέλλες, στην Expo 58, όπου κέρδισε Χρυσό Μετάλλιο για τον καινοτόμο και εντυπωσιακό σχεδιασμό της. Αργότερα το ποτήρι αποκτήθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη για τη μόνιμη συλλογή του.

Το 1961, η Riedel Crystal παρουσίασε την πρώτη πλήρη σειρά ποτηριών κρασιού, για διαφορετικά κρασιά. Ο Ρίντελ τελειοποίησε αυτά τα ποτήρια για συγκεκριμένες ποικιλίες κρασιών το 1973 με την εισαγωγή της πιο διάσημης συλλογής του, της σειράς Sommeliers, με τα πρώτα ποτήρια γκουρμέ του κόσμου.
Ο Maximilian J. Riedel είναι ο συνεχιστής της 11ης γενιάς και ηγέτης της Riedel και με τη σειρά του φημίζεται τόσο για την επιτυχία του να κάνει γνωστή την εταιρεία παγκοσμίως αλλά και για τις σχεδιαστικές του ικανότητες εφαρμόζοντας επιστημονικά αποδεδειγμένες τεχνικές και προσφέροντας νέα και καινοτόμα προϊόντα.

Ο δεξιοτέχνης των ποτηριών μάς μαθαίνει τα μυστικά του
Η Deals SA σε συνεργασία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία παραγωγής ποτηριών Riedel φέρνουν στην Ελλάδα τον δεξιοτέχνη των ποτηριών Maximilian J. Riedel. Ο Riedel θα υποδεχτεί το ελληνικό κοινό για μια μοναδική παρουσίαση την Πέμπτη 8 Μαΐου και ώρα 19:00 στο Ballroom της Αίγλης Ζαππείου.
Ο Maximilian J. Riedel θα «ταξιδέψει» τους συμμετέχοντες σε μια ενδιαφέρουσα και ενημερωτική εμπειρία, μέσα από τον κόσμο των αισθήσεων, η οποία θα αποδείξει τον πραγματικό αντίκτυπο του σχήματος και του μεγέθους του ποτηριού στην αντίληψη και την απόλαυση του κρασιού.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τη σειρά ποτηριών Riedel Veloce. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Maximilian Riedel, το κάθε ένα από τα ποτήρια θα αποκαλύψει τα μυστικά του με το σωστό κρασί. Κάθε συμμετέχων θα λάβει από ένα δωρεάν σετ 4 ποτηριών Riedel Veloce.
H αυστριακή εταιρεία Riedel αποτελεί εδώ και 265 χρόνια την πλέον πρωτοπόρο υαλουργία στην παραγωγή ποτηριών και καραφών κρασιού. Τα ποτήρια κρασιού Riedel, σχεδιασμένα σε συνεργασία με ειδικούς οινολόγους, είναι τα πρώτα που μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν λεπτομερώς για την εξαγωγή των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του κρασιού και την ενίσχυση της γεύσης αφού κάθε τύπος κρασιού απαιτεί διαφορετικό ποτήρι για να εντείνει τα αρώματα και τις γεύσεις του.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει αυστηρά στις 19:00 οπότε σας προτρέπουμε η προσέλευση σας να γίνει από τις 18:30. *Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα
Πηγή