Πέμπτη , 22 Μάιος 2025

Plato’s plate: Ενα σύγχρονο γαστρονομικό συμπόσιο με επίκεντρο την Αγορά του Ρέντη -Οι δράσεις

Περισσότεροι από 30 εισηγητές και φορείς θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου στου Ρέντη.

Η συνάντηση θα γίνει στον συνεδριακό χώρο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ), στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, στο πλαίσιο του Plato’s Plate: Μήνα Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γαστρονομια με ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα

Οι παρευρισκόμενοι θα ενημερωθούν για την αγροτική ανάπτυξη και τις γαστρονομικές κοινότητες, για τα πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα (ΠΟΠ/ΠΓΕ) και τους ισχυρισμούς υγείας, όπως και για τις καινοτομίες που λαμβάνουν στις διεθνείς αγορές, καθώς και για την τοπική γαστρονομία.

Τα προγράμματα Leader διαχρονικά αποτελούν το οξυγόνο της ελληνικής υπαίθρου. Χάρη στην στήριξη αυτών των προγραμμάτων, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια τολμούν να κάνουν το επόμενο βήμα, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων – ένα βήμα που χωρίς αυτά θα ήταν δύσκολο, έως αδύνατο δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α., Μαρίνης Μπερέτσος.

Πρόσθεσε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα μπορεί να είναι πραγματικά βιώσιμος μόνο όταν συνδέεται ουσιαστικά με την τοπική παραγωγή και τις τοπικές γεύσεις. Αυτή η σύνδεση εξασφαλίζει τη διάχυση των εισροών στην τοπική οικονομία και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, προς μία ολοζώντανη οικονομικά Περιφέρεια, και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών εστίασης και αναδεικνύει τον πολιτισμό μας μέσα από τη γαστρονομία” συμπληρώνοντας ότι “σε αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση επιδιώκει να συμβάλει το έργο διατοπικής συνεργασίας “Plato’s plate” – το πιάτο του Πλάτωνα – μια πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Πάρνωνα σε συνεργασία με 22 ακόμη Αναπτυξιακές Εταιρείες απ’ όλη την Ελλάδα, φέρνοντας στο προσκήνιο τον πλούτο και τους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου, προβάλλοντας τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό ως αναπόσπαστο στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης και εξωστρέφειας”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσαν οι διοργανωτές μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων “το Plato’s plate είναι ένα σύγχρονο συμπόσιο που εξερευνά τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό ως φιλοσοφία ζωής. Η ελληνική γαστρονομία δεν είναι απλώς μια ακόμα διατροφική πρόταση· είναι ένα πολιτισμικό τοπίο σε διαρκή εξέλιξη. Είναι φιλοσοφία και εμπειρία. Από τα αρχαία συμπόσια μέχρι τις μοναστηριακές συνταγές και τους τοπικούς θησαυρούς κάθε γωνιάς της χώρας, οι γεύσεις της ελληνικής γης παραμένουν ένα παράθυρο στον πολιτισμό- μια υπόσχεση για διατήρηση της ουσίας, με όχημα την παράδοση και προορισμό την καινοτομία”.

Το γαστρονομικό συνέδριο

Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, την προώθηση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της ελληνικής γαστρονομίας.

Τη δεύτερη ημέρα, το επίκεντρο μετατοπίζεται στο πρόγραμμα LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ», με τη συμμετοχή 23 περιοχών της χώρας και την παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων που συνδυάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη με την πολιτισμική κληρονομιά.

Το συνέδριο και οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» του ΠΑΑ 2014-2020, από 23 εταίρους – συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι τα τρία πρώτα σαββατοκύριακα του Μαΐου πραγματοποιήθηκαν θεματικές παρουσιάσεις ανά γεωγραφική ενότητα σε χώρο που είχε στηθεί στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη

Το διάστημα 3-4 Μαΐου οι επισκέπτες γνώρισαν γεύσεις από τις Περιοχές της Νότιας Ελλάδας, στις 10-11 Μαΐου από Περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας ενώ στις 17-18 Μαΐου από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Ξέρετε τι είναι τα λευκά στίγματα στις φράουλες; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι πραγματικά τα λευκά στίγματα που υπάρχουν πάνω στις φράουλες; Κάθε …

Daily-News.GR