Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Σπιτικά νιόκι με πέστο λεμονιού

Σπιτικά νιόκι με πέστο λεμονιού

Πιάτο με απίθανη γεύση για όλη την οικογένεια

Υλικά για 2-4 άτομα

Για τα νιόκι πατάτας

  • 2 μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκι του γλυκού νερό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 μεγάλα κρόκοι αυγών
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 2 φυλλαράκια βασιλικό ψιλοκομμένο

Για το πέστο λεμονιού

  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό (περίπου ένα φλιτζάνι)
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • 2-3 κουταλιά κάπαρη
  • 1 λεμόνι το ξύσμα του ( χυμό από μισό λεμόνι)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1-1/2 φλιτζάνια κατεψυγμένο αρακά
  • 1/2 ελάχιστη κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το νιόκι πατάτας

  1. Βράζουμε τις πατάτες με το φλούδι, να μαλακώσουν για περίπου 35 λεπτά. Τις βγάζουμε από τη φωτιά, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από την πρέσα. Ανακατεύουμε με τα αυγά, αλάτι, μοσχοκάρυδο, νερό και προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι, μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.
  2. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και φτιάχνουμε κορδόνια διαμέτρου 1 εκ περίπου. Τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 2 – 2,5 εκ, τα οποία περνάμε από τις μύτες ενός πιρουνιού για να κάνουμε τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Τα βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει με αλάτι.
  3. Όταν τα νιόκι αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνειά είναι έτοιμα τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.

Για το πέστο λεμονιού

  1. Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, τον βασιλικό, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ξύσμα λεμονιού, χυμό λεμόνι, κάππαρη, μουστάρδα και γυρνάμε τον διακόπτη μια-δυο φορές για να πολτοποιηθούν ελαφρώς τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τα νιόκι με το πέστο λεμονιού και σερβίρουμε.