Τετάρτη , 23 Ιούλιος 2025

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο

Το κατακαλόκαιρο, το καρπούζι είναι το φρούτο των φρούτων. Όχι μόνο γιατί είναι συνώνυμο της δροσιάς μέσα στη ζέστη, αλλά επειδή κόβοντάς το, δίνει τόσο μεγάλη ποσότητα τροφής που υποσκελίζει όλα τα άλλα φρούτα.

Έτσι το κόψιμο και η σωστή αποθήκευση, είναι ιδιαίτερα σημαντικές δουλειές για τους φίλους του καρπουζιού. Το ζητούμενο είναι να διατηρήσετε το τεράστιο αυτό φρούτο φρέσκο, τραγανό και ασφαλές για κατανάλωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς να διαλέξετε το καρπούζι-γλύκισμα

Ίσως νομίζετε πως η επιλογή ενός καλού καρπουζιού είναι καθαρή τύχη, αλλά υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποφύγετε τη «μάπα». Οι συμβουλές αυτές για ένα γλυκό και ώριμο καρπούζι αφορούν στο χρώμα, το βάρος, το σχήμα αλλά και τον ήχο. Συγκεκριμένα:

Χρώμα: Το καρπούζι πρέπει να έχει ένα βαθύ, ομοιόμορφο χρώμα, εκτός από το σημείο που ακουμπούσε στο χώμα. Το σημείο αυτό θα πρέπει να έχει χρώμα το κίτρινο του βουτύρου, όχι λευκό ή πρασινωπό.

Βάρος: Ένα ώριμο καρπούζι θα πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του.

Σχήμα: Θα πρέπει να έχει ομοιόμορφο σχήμα και να μην έχει κηλίδες, ρωγμές και μαλακά σημεία.

Ήχος: Χτυπήστε το πεπόνι, όπως χτυπάτε απαλά την πόρτα του γείτονα. Θα πρέπει να ακούγεται κούφιο, ο ήχος να μην είναι αδιάφορος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προετοιμασία, κόψιμο, μεριδοποίηση, αποθήκευση

Κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως το καρπούζι μένει πιο γλυκό και τραγανό εκτός ψυγείου. Έτσι, αν προορίζεται για πολλά άτομα που θα το καταναλώσουν γρήγορα και στο σπίτι υπάρχει ένα πραγματικά δροσερό μέρος, ίσως είναι καλύτερα να το αφήσουμε εκτός, ολόκληρο και να το κόψουμε ακριβώς πριν φαγωθεί.

Επειδή όμως αυτή η περίπτωση δεν είναι ο κανόνας, ειδικά το μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι, συνήθως πρέπει να κάνουμε αρκετό χώρο στο ψυγείο.

Αν είστε έτοιμοι να το κόψετε αλλά δεν είστε σίγουροι για την καλύτερη μέθοδο, ορίστε ο καλύτερος τρόπος για να κόψετε ένα ολόκληρο καρπούζι:

  • Πλύνετε καλά για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά και στεγνώστε το με μια πετσέτα κουζίνας ή χαρτί.
  • Κόψτε τις άκρες με ένα κοφτερό μαχαίρι, δημιουργώντας μια επίπεδη επιφάνεια που επιτρέπει στο τεράστιο φρούτο να μείνει σταθερό καθώς θα κόβετε τα πλαϊνά.
  • Αφαιρέστε τη φλούδα με το μαχαίρι, εκτός αν προτιμάτε την αποθήκευση ως φέτες
  • Κόψτε το στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι, από άκρη σε άκρη
  • Χωρίστε σε μερίδες με σχήμα που παραπέμπει σε φέτες, κύβους ή μπάλες, όπως επιθυμείτε. Για να το κάνετε κύβους, κόψτε σε οριζόντιες φέτες, ύστερα σε μπαστουνάκια και μετά σε κύβους.

Μόλις κοπεί ένα καρπούζι, θα πρέπει πάντα να φυλάσσεται στο ψυγείο. Για να το διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκο, μεταφέρετε μεγάλα ή μικρά κομμάτια σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σακούλα με αεροστεγές κλείσιμο, πιέζοντας για να φύγει ο περισσευούμενος αέρας. Φυλάξτε το στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες, αλλά προσπαθήστε να το απολαύσετε το συντομότερο δυνατό για να πετύχετε την πιο φρέσκια γεύση και υφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τί μπορώ να κάνω με το καρπούζι που δεν καταναλώθηκε εγκαίρως;

Το καρπούζι που περίσσεψε μπορεί να μπει στην κατάψυξη αλλά υπάρχουν καλύτερες ιδέες αφού η υφή του θα μαλακώσει μετά την απόψυξη. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε για νόστιμα και δροσερά smoothies.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Την Κυριακή ψήνουμε κρέας: Συνταγή για πιπεράτες μπριζόλες, τραγανές φτερούγες και ζουμερά μπιφτέκια

Τις Κυριακές ανάβουμε κάρβουνα και κάνουμε μπάρμπεκιου στο σπίτι και στο εξοχικό ψήνοντας το καλύτερο κρέας για …

Daily-News.GR