Κυριακή , 3 Μάρτιος 2024

Διαβήτης: Οι απολαυστικές τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, εάν «ενδίδουν» τακτικά στην κατανάλωση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού και μαύρης σοκολάτας.

Ο λόγος είναι ότι αυτές οι δύο «ένοχες» απολαύσεις περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν έναντι του διαβήτη.

Μελέτη που συμπεριέλαβε πάνω από 64.000 γυναίκες ανακάλυψε ότι όσες κατανάλωναν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία βρίσκονται επίσης στο τσάι και τα μύρτιλλα, είχαν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λίγα αντιοξειδωτικά.

Τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι γνωστά, αλλά οι ειδικοί προβληματίζονται για τους κινδύνους που ενέχει η κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, η μελέτη σε Γαλλίδες, η αγάπη των οποίων για το αλκοόλ είναι γνωστή, βρήκε ότι το 15% των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους προέρχεται από το αλκοόλ και κυρίως το κόκκινο κρασί.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επίδραση αυτών των ευεργετικών ενώσεων υπερισχύει της ζημιάς που προκαλεί το αλκοόλ, υπό τον όρο οι γυναίκες να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες και ειδικότερα μισό έως ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού καθημερινά.

Τα αντιοξειδωτικά, που υπάρχουν επίσης στη μαύρη σοκολάτα, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες, μία βλάβη στα κύτταρα που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Υπάρχουν επίσης στα καρύδια, τα δαμάσκηνα, τις φράουλες και τα φουντούκια.

Ο Guy Fagherazzi, από το Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία και την Υγεία του Πληθυσμού της Γαλλίας, και συν-συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Αυτή η εργασία συμπληρώνει τις τρέχουσες γνώσεις μας για την επίδραση μεμονωμένων τροφών και θρεπτικών ουσιών και παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και τροφίμων. Έχουμε δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη».

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών χωρίς διαβήτη και στη συνέχεια τις παρακολουθούσαν επί 15 χρόνια.

Στις γυναίκες δόθηκε στην αρχή της μελέτης ένα ερωτηματολόγιο με 208 τροφές, προκειμένου να καταγραφούν οι επιδόσεις τους στην κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών.

Όσες κατανάλωσαν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, είχαν κατά 27% μειωμένες πιθανότητες διαβήτη, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν τα λιγότερα αντιοξειδωτικά.

Οι τροφές και τα ποτά που συνέβαλαν περισσότερο στο σκορ ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί και τα ζεστά ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού και της σοκολάτας.

Το κόκκινο κρασί περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, το οποίο μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην πρόληψη και την επιβράδυνση της άνοιας. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ωστόσο ότι κάποιος πρέπει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κρασιού για να απολαμβάνει τα οφέλη.

Η τελευταία μελέτη όμως, υποδεικνύει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες κρασιού μπορούν να έχουν θετική επίδραση.

Ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη παρέμενε ακόμη και όταν λήφθηκαν υπ’ όψιν άλλοι κίνδυνοι, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει και τρίτος τύπος διαβήτη: Δείτε τι τον προκαλεί

Διαβήτης: Με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές


Πηγή