Παρασκευή , 1 Μάρτιος 2024

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαιώνει την ασφάλεια της σουκραλόζης

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) χαιρετίζει τη δημοσίευση της επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA), η οποία επιβεβαιώνει και πάλι, ότι η σουκραλόζη είναι ασφαλής και δεν προκαλεί καρκίνο.

Μετά την επιστημονική αξιολόγηση μιας μελέτης σε ποντίκια αναφορικά με τη σουκραλόζη από τους Soffritti et al.2, οι εμπειρογνώμονες της EFSA απέρριψαν τα αναφερόμενα ευρήματα της μελέτης των Soffritti, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η σουκραλόζη δε θέτει θέμα ασφαλείας για τους καταναλωτές. Η επιστημονική γνωμοδότηση της ΕFSA, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 8 Μαΐου, αναφέρει ότι «τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστήριξαν τα συμπεράσματα των συγγραφέων (Soffritti et al., 2016)». Επίσης η γνωμοδότηση της EFSA επισημαίνει σοβαρά σφάλματα στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους Soffritti et al., συμπεριλαμβανομένων της έλλειψης σχέσης δόσης-απόκρισης και της σχέσης αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της πρόσληψης σουκραλόζης και της ανάπτυξης όγκων.

Ο Πρόεδρος της ISA, Robert Peterson, σχολίασε ότι «αυτή η επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA είναι απολύτως σύμφωνη με την παγκόσμια συναίνεση από επιστημονικές και ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η σουκραλόζη είναι ασφαλής». Οι αξιολογήσεις ασφαλείας που διεξήχθησαν από την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (JEFCA WHO/FAO), τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν (την οποία διαδέχθηκε η EFSA), συμφωνούν ότι η σουκραλόζη είναι ασφαλής.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη, που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ροφήματα και επιτραπέζια γλυκαντικά, μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους μια ευρεία ποικιλία επιλογών με γλυκιά γεύση και λίγες ή καθόλου θερμίδες, αποτελώντας έτσι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όταν χρησιμοποιείται στη θέση της ζάχαρης και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, βοηθά στη μείωση της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης και θερμίδων, καθώς και στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επίσης, δεν προκαλούν τερηδόνα, άρα δεν συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών.

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε υπέροχα πράγματα που θα συμβούν στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη

Η Δίαιτα των γλυκατζήδων: Aπολαύστε το γλυκό χωρίς ενοχές

 

Τι διαφορετικό έχει η ζαχαρίνη από το γλυκαντικό στέβια;

Τσάι & υγεία δοντιών: Ποια ποσότητα καταπολεμά τερηδόνα & ουλίτιδα


Πηγή