Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς είναι πιο πιθανό να αποφύγουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους και επομένως είναι πιο προστατευμένοι από την παχυσαρκία, δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια και τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) αξιολόγησαν τις διατροφικές και άλλες καθημερινές συνήθειες περισσότερων από 373.000 ανθρώπων ηλικίας 25-70 ετών από 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, Τζοάν Σαμπατέ, διευθυντής του Κέντρου Διατροφής, Τρόπου Ζωής και Πρόληψης Ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν εδώ και χρόνια ότι οι ξηροί καρποί, λόγω της ενεργειακής τους πυκνότητας και της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, δεν είναι καλή επιλογή για τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ωστόσο τα νέα ευρήματα διαψεύδουν την πεποίθηση αυτή.

Στη διάρκεια της πενταετούς μελέτης τους, ο Σαμπατέ και ο συνεργάτης του Χάινζ Φράιζλινγκ, επιδημιολόγος διατροφής του IARC, σε συνεργασία με 35 ακόμη ερευνητές, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες πήραν κατά μέσο όρο 2,1 κιλά. Ωστόσο, όσοι κατανάλωναν τους περισσότερους ξηρούς καρπούς όχι μόνο πήραν λιγότερο βάρος από όσους δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς αλλά είχαν και 5% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Για μένα, αυτό επιβεβαιώνει ότι οι ξηροί καρποί δεν είναι παχυσαρκιογόνος (obesogenic) τροφή» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σαμπατέ.

Οι δύο ερευνητές έχουν εξετάσει τους ξηρούς καρπούς και σε παλαιότερες μελέτες τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι συνδέονται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όπως η υγιής γήρανση και η καλή λειτουργία της μνήμης στους ηλικιωμένους. Η νέα μελέτη τους ήταν η πρώτη που αφορούσε τους ξηρούς καρπούς σε σχέση με το σωματικό βάρος και μάλιστα σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού.

Οι ξηροί καρποί που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν τα αράπικα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια.

Ο Σαμπατέ συνιστά τη συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών, υπογραμμίζοντας ότι παρέχουν σημαντικά ποσά ενέργειας, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες. «Να τρώτε ξηρούς καρπούς μαζί με το γεύμα σας» προτείνει. «Να τους βάζετε στο κέντρο του πιάτου σας για να αντικαταστήσετε τα ζωικά προϊόντα. Είναι ιδιαίτερα χορταστικοί» δηλώνει με έμφαση.

Δείτε κι αυτό:

Ο ξηρός καρπός που «καθαρίζει» την κακή χοληστερόλη

Ποιοι είναι οι 5 πιο υγιεινοί ξηροί καρποί

Αμύγδαλα vs. Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία (γράφημα)


Πηγή