Σάββατο , 2 Μάρτιος 2024

Καρκίνος μαστού & περπάτημα: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Το περπάτημα αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης όχι μόνο για τους υγιείς αλλά και για τους πάσχοντες από καρκίνο, καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Το συστηματικό περπάτημα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου και να παρατείνει σημαντικά τη ζωή, ακόμη και για τους πάσχοντες από προχωρημένες μορφές της νόσου.

Μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2017) στο Σικάγο, αποκάλυψε ότι αρκούν 25 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα την ημέρα για να δει κάποιος σημαντικά οφέλη.

Το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει τον εαυτό του είναι να φροντίζει τη διατροφή του, καταναλώνοντας τουλάχιστον τρία φρούτα και δύο σαλάτες καθημερινά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 337 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση των όγκων τους.

Οι ερευνητές τις χώρισαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων γυμναζόταν με μέτρια ένταση επί 180 λεπτά την εβδομάδα για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.

Έπειτα από 8 χρόνια παρακολούθησης, όσες είχαν συμμετάσχει στην ομάδα της άσκησης είχαν τις μισές πιθανότητες να έχουν πεθάνει σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους ασθενείς οι οποίες ουδέποτε είχαν γυμνασθεί.

Οι ασθενείς που είχαν γυμνασθεί είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της νόσου τους.

Σύμφωνα με τη Σάντρα Χέιζ, καθηγήτρια στη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουήνσλαντ (QUT), οι περισσότερες από τις γυναίκες που γυμνάζονταν χρησιμοποιούσαν το περπάτημα ως την κύρια φυσική δραστηριότητα, ενώ μερικές έκαναν και ασκήσεις αντίστασης όπως βάρη ή cross training.

Η δρ Χέιζ πρόσθεσε ότι ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού & αϋπνίες: Η άσκηση που μετριάζει τα συμπτώματα

Καρκίνος μαστού: Το φρούτο που επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων


Πηγή