Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Κορονοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν να νοσήσουν λιγότερο σοβαρά από Covid-19

Οι άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει πρόσφατα από άλλους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν σοβαρά από τη νόσο Covid-19.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα την οποία πάντως, δεν μειώνεται η πιθανότητα να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Μανίς Σαγκάρ, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για ανθρώπους που είχαν κάνει από το 2015 έως τον Μάρτιο του 2020 μοριακό τεστ, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανίχνευε τους τέσσερις γνωστούς ενδημικούς κορονοϊούς του κρυολογήματος.

Επίσης, αναλύθηκαν στοιχεία ατόμων από παρόμοιο μοριακό τεστ, που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς νοσηλεύονταν με Covid-19 και είχαν παλαιότερα διαγνωσθεί θετικοί σε τεστ για κορονοϊό του κρυολογήματος είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να χρειαστούν διασωλήνωση.

Είχαν, επίσης, σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από την Covid-19. Όμως, ένα παλαιότερο θετικό τεστ για κορονοϊό του κρυολογήματος δεν εμπόδιζε κάποιον να εμφανίσει αρχικά λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η ανοσία από παλαιότερες λοιμώξεις από άλλους κορονοϊούς δεν προστατεύει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν με Covid-19, όμως έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποια νευρολογικά συμπτώματα εμφανίζουν 8 στους 10 ασθενείς

Κορονοϊός: Ποιο φλεγμονώδες σύνδρομο προκαλεί στους ενήλικες

Κορονοϊός: Ο ρόλος της επάρκειας βιταμίνης D στην πρόγνωση των ασθενών

 


Πηγή