Πέμπτη , 5 Μάιος 2022

Μόσιαλος: Τι ξέρουμε ως τώρα για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της μετάλλαξης Όμικρον | ΥΓΕΙΑ

Ο Ηλίας Μόσιαλος με άρθρο του αναφέρεται στις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον.

Οπως αναφέρει ο καθηγητής του LSE, υπάρχουν τρεις υποπαραλλαγές της Όμικρον: η BA.1, η BA.2 και η BA.3. Σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες, δεν υπάρχει διαφορά στις νοσηλείες μεταξύ των δύο πρώτων.

Οπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, οι ειδικοί αναμένουν ότι -όπως και με την Ομικρον- τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί το κείμενο του Ηλία Μόσιαλου:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον, που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3.

Από τις 23 Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοινές μεταλλάξεις).

Στη
Δανία, η BA.2 την τελευταία εβδομάδα του
2021 αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων,
και αυξήθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα
του 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχική ανάλυση από τον δανέζικο φορέα δημόσιας υγείας (Statens Serum Institut) δεν έδειξε διαφορά στις νοσηλείες για τη BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1

Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καλλιέργειας του BA.2 προκειμένου να πραγματοποιηθούν μελέτες εξουδετέρωσης αντισωμάτων. (https://en.ssi.dk/news/news/2022/omicron-variant-ba2-accounts-for-almost-half-of-all-danish-omicron-cases). 

Σύμφωνα με τον νορβηγικό οργανισμό δημόσιας υγείας, η ΒΑ.2 αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και στη Νορβηγία. Από 7 περιπτώσεις στις 4 Ιανουαρίου, 611 περιπτώσεις καταγράφηκαν στις 19 Ιανουαρίου (www.fhi.no/en/publ/2020/weekly-reports-for-coronavirus-og-covid-19/). Για την ώρα, στη Νορβηγία επίσης δεν έχουν αποδοθεί άλλα χαρακτηριστικά στη ΒΑ.2 εκτός από το ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από τη BA.1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις της ΒΑ.2 εντοπίστηκαν στο Ισραήλ στις 13 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν όμως περαιτέρω πληροφορίες ούτε από το Ισραήλ για το αν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της όμικρον είναι πιο λοιμογόνος ή όχι. Το υπουργείο του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

Στη Βρετανία είχαν εντοπίσει 53 περιπτώσεις BA.2 έως τις 10 Ιανουαρίου, και αναμένουμε περισσότερα στοιχεία να δημοσιευτούν ίσως και σήμερα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως η Βρετανία και οι Σκανδιναβικές χώρες που έχουν τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού συνεχίζουν την επιδημιολογική αλλά και τη γονιδιωματική επιτήρηση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι όπως και με την όμικρον, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2.  

Επίσης, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς επειδή ο αριθμός των ασθενών με COVID στις ΜΕΘ μειώνεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή