Παρασκευή , 2 Δεκέμβριος 2022

Σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Αμερικάνοι, δύσπιστοι προς την ιατρική κοινότητα και την επιμονή της για την ανάγκη εμβολιασμού, παρακολουθούν διάφορες ομάδες στο Facebook που καταγγέλλουν τις παρενέργειες των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Στάιν, άφθονες θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και επεκτείνονται, βρίσκονται στο απόγειό τους.

Το 2000 κηρύχθηκε στις ΗΠΑ η εξάλειψη της ενδημικής ιλαράς. Σε εθνικό επίπεδο μόνο το 2% των νηπίων δεν είχαν εμβολιαστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Όμως ο κίνδυνος προέρχεται από τους θύλακες του πληθυσμού που δεν είναι εμβολιασμένοι και οι οποίοι προκαλούν περιοχές όπου παύει να ισχύει η ανοσία της αγέλης. Για παράδειγμα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στη Μισεσότα το ποσοστό εμβολιασμού των παιδιών κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και ερυθράς στην κοινότητα των Σομαλών έπεσε στο 42% το 2014 από 92% το 2004.

«Ένα από τα λανθασμένα επιχειρήματα του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι ότι η ιλαρά είναι μια ήπια ασθένεια, έως και ευεργετική» τονίζει ο διευθυντής του κέντρου εμβολιασμών σε παιδιατρικό νοσοκομείο του Τέξας Πίτερ Χότες. Τέτοιες απόψεις «είναι σκοπίμως παραπλανητικές και λανθασμένες» και έχουν πραγματικές επιπτώσεις, προσθέτει.

Μεταξύ των επιπλοκών της ιλαράς είναι η κώφωση, η τύφλωση, η εγκεφαλίτιδα και η πνευμονία και ένα ή δύο παιδιά ανά χίλια που νοσούν πεθαίνουν.

Στις ΗΠΑ, μεταξύ των πρόσφατων επιδημιών ιλαράς περιλαμβάνεται αυτή στην κοινότητα των Άμις στο Οχάιο το 2014 με 383 κρούσματα. Το 2015, 118 άνθρωποι προσβλήθηκαν από την ασθένεια στην Αμερική με τις υγειονομικές αρχές να πιστεύουν ότι η μόλυνση ξεκίνησε από έναν άρρωστο επισκέπτη στην Disneyland της Καλιφόρνιας. Μετά την επιδημία ιλαράς στη Disneyland, η Καλιφόρνια τροποποίησε τη νομοθεσία της και πλέον τα παιδιά σχολική ηλικίας μπορούν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό μόνο για ιατρικούς λόγους.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να επεκταθούν, τονίζει ο Χότες, διότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα «δεν είναι πλέον μια μικρή περιθωριοποιημένη ομάδα, αλλά ένα κίνημα καλά οργανωμένο στο οποίο πρέπει να αντιταχθούμε ανοικτά».

Η Αυστραλή ερευνήτρια Ναόμι Σμιθ επικρίνει για την εξάπλωση του κινήματος τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Η Σμιθ μόλις ολοκλήρωσε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο το Facebook μπορεί να δημιουργήσει φίλτρα που θα οδηγούν συχνά τους αντιεμβολιαστές σε σελίδες όπου αντικρούονται οι απόψεις τους. Όσοι είναι κατά του εμβολιασμού «έχουν μια διαφορετική ερμηνεία της απόδειξης από αυτή που χρησιμοποιεί η ιατρική κοινότητα» εξηγεί.

Μεταξύ των λύσεων που προτείνει ο Χότες είναι η μεγαλύτερη επαφή των επιστημόνων με το κοινό. Θα πρέπει επίσης να αλλάξει η νομοθεσία: 18 αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη υιοθετήσει νόμους βάσει των οποίων οι γονείς δεν έχουν δικαίωμα να επιλέγουν αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

localStorage.clear();


Πηγή