Τρίτη , 28 Σεπτέμβριος 2021

Τα ωμέγα-3 από ιχθυέλαια μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους καρδιοπαθείς

Τα συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά που προέρχονται από ιχθυέλαια είναι δυνατό να προστατεύσουν από πρόωρο θάνατο τους καρδιοπαθείς που έπαθαν πρόσφατα έμφραγμα ή όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της ευρείας προληπτικής χρήσης τους από τον γενικό πληθυσμό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των νέων επιστημονικών συστάσεων εκ μέρους της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Circulation.

«Δεν μπορούμε προς το παρόν να εισηγηθούμε τη χρήση των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 ιχθυελαίων για την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου» δήλωσε ο επικεφαλής της σχετικής ιατρικής επιτροπής δρ Ντέηβιντ Σίσκοβικ.

«Όσοι άνθρωποι από τον γενικό πληθυσμό παίρνουν ωμέγα-3 ιχθυέλαια το κάνουν με δεδομένη την έως τώρα απουσία επιστημονικών στοιχείων που να δείχνουν κάποιο όφελος αυτών των συμπληρωμάτων για την πρόληψη των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών, της καρδιακής ανεπάρκειας ή του πρόωρου θανάτου σε όσους δεν έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο» πρόσθεσε ο Αμερικανός καρδιολόγος.

Η νέα σύσταση έλαβε υπόψη όλες τις έως τώρα τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που αξιολόγησαν τα πιθανά οφέλη των ιχθυελαίων για την πρόληψη των καρδιαγγειακών κινδύνων (με συνήθη δοσολογία περίπου τα 1.000 μιλιγκράμ τη μέρα).

«Τα επιστημονικά ευρήματα των δύο τελευταίων δεκαετιών συνεχίζουν να δείχνουν ότι, ανάμεσα στους ανθρώπους που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την καρδιά τους, τα δυνητικά οφέλη των ωμέγα-3 ιχθυελαίων είναι ακόμη χρήσιμα για εκείνους που έπαθαν πρόσφατα έμφραγμα. Το νεότερο στοιχείο είναι ότι και οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια είναι δυνατό να ωφεληθούν από αυτά τα διατροφικά συμπληρώματα» δήλωσε ο Σίσκοβικ.

Διευκρινίστηκε ότι η νέα σύσταση αφορά μόνο τη χρήση των ωμέγα-3 ιχθυελαίων και όχι τα δυνητικά οφέλη από την κατανάλωση των ίδιων των ψαριών.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο

Τα καλά λιπαρά ενισχύουν τις σχολικές επιδόσεις

Διατροφή & υγεία: Πόσα Ω-3 λιπαρά χρειάζονται οι διαβητικοί


Πηγή