Παρασκευή , 2 Ιούνιος 2023

Το σνακ που μπορεί να σώσει την καρδιά σας: Μειώνει τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Τα σνακ είναι γνωστά για τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βιταμινών. Αλλά η καθημερινή προσθήκη ξηρών καρπών στη διατροφή μπορεί επίσης να είναι καλή για την καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων.

Η κατανάλωση μιας χούφτας (περίπου 30 γραμμάρια) ξηρών καρπών την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και καρδιαγγειακών παθήσεων, υποστηρίζει η ανασκόπηση στην οποία συμμετείχαν σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, το συγκεκριμένο σνακ μειώνει κατά ένα τέταρτο τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να νοσήσει ή να πεθάνει από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτή την ποσότητα ξηρών καρπών και σπόρων την ημέρα.

Έως και 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο για όσους κατανάλωναν ξηρούς καρπούς σαν σνακ

Οι ερευνητές εξέτασαν 60 μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν 1,9 εκατ. συμμετέχοντες, για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και σπόρων και του κινδύνου καρδιαγγειακών και καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Nutrition, πραγματοποιήθηκε για να συμβάλει στις νέες σκανδιναβικές διατροφικές οδηγίες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι κατανάλωναν υψηλά επίπεδα σπόρων και ξηρών καρπών -περίπου 30 γραμμάρια- είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο και 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν χαμηλά επίπεδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φανατικοί των ξηρών καρπών και των σπόρων είχαν επίσης 18% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιακή νόσο και 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές.

Ο Erik Arnesen, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αν τρώτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς κάθε μέρα, δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια, θα έχετε 20% έως 25% χαμηλότερο κίνδυνο να πάσχετε από καρδιαγγειακή νόσο».

Αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια τα καλύτερα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια φαίνεται να είναι οι καλύτεροι ξηροί καρποί για κατανάλωση όσον αφορά στη μείωση της χοληστερόλης.

Αλλά ο Arnesen επέμεινε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να συνιστάται στους ανθρώπους να τρώνε ορισμένα είδη ξηρών καρπών έναντι άλλων. Αντίθετα, προτείνει πως «όσα περισσότερα τόσο καλύτερα» όταν πρόκειται για ξηρούς καρπούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να τα καταναλώνετε με μέτρο, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.

Ο επιστήμονας τόνισε ότι οι ξηροί καρποί έχουν ευεργετική επίδραση στη χοληστερόλη, επομένως αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς τα σνακ δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ξηροί καρποί είναι τόσο καλοί για την υγεία οφείλεται στη σύνθεση των λιπαρών οξέων που περιέχουν.

Ο Arnesen σημείωσε ότι ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι καλή για την καρδιά, η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη ανασκόπηση μέχρι στιγμής για την καρδιαγγειακή υγεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν και οι ξηροί καρποί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά σημαντικό ώστε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο στον γενικό πληθυσμό», κατέληξε ο ειδικός.


Πηγή