Μια νέα έρευνα εντόπισε 56 παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και διαπίστωσε ότι έως και το 63% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Όπως λένε οι ερευνητές η κατανάλωση λευκού κρασιού και σαμπάνιας, περισσότερων φρούτων και η διατήρηση μιας λεπτής μέσης, θετικής διάθεσης, υγιούς βάρους και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.
Παράλληλα, σύμφωνα με την
έρευνα, τα πιο μορφωμένα άτομα φαίνονται
να είναι λιγότερη επιρρεπή σε καρδιακή
ανακοπή, ενώ επιζήμιες για την υγεία
είναι οι κακθές συνήθειες ύπνου και η
έλλειψη άσκησης.
Η καρδιακή ανακοπή -όταν δηλαδήγ
σταματά ξαφνικά να χτυπάει η καρδιά –
είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση
που συνήθως συμβαίνει απροειδοποίητα.
Οι άνθρωποι καταρρέουν ξαφνικά και
χάνουν τις αισθήσεις τους και δεν
αναπνέουν ή δεν αναπνέουν κανονικά και
χωρίς άμεση θεραπεία, πεθαίνουν.
Τα ευρήματα της έρευνας για τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής ανακοπής
Οι συντάκτες της μελέτης,
που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση
«Canadian Journal of Cardiology»,
εντόπισαν 56 παράγοντες που συνδέονται
με τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής
ανακοπής -ανάμεσά τους παράγοντες που
σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, την
οικονομική και κοινωνική κατάσταση και
το τοπικό περιβάλλον, όπως η έκθεση σε
μολυσμένη ατμόσφαιρα – και συμπέραναν
ότι μεταξύ του 40% και του 63% των περιπτώσεων
θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
«Όπως είναι αναμενόμενο, ο
τρόπος ζωής φέρει το μεγαλύτερο βάρος.
Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες
εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής
γνώμης για την προώθηση παρεμβάσεων
στον τρόπο ζωής», ανέφεραν.
Οι ερευνητές μελέτησαν
502.094 μεσήλικες και ηλικιωμένους και εξ
αυτών οι 3.147 υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή
ανακοπή κατά μέσον όρο 13,8 χρόνια από
την έναρξη της μελέτης.
Αναφορικά με τους παράγοντες
που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής οι
επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια
υψηλότερη κατανάλωση σαμπάνιας και / ή
λευκού κρασιού καθώς και φρούτων
προστατεύουν από την καρδιακή ανακοπή,
ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται από το αίσθημα
«κορεσμού», τον υψηλό
δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ),
τη λιπώδη μάζα στα χέρια, την
υψηλή αρτηριακή πίεση και το
χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
Πηγή