Παρασκευή , 17 Μάιος 2024

Έχετε συνέχεια καταρροή; Μπορεί να μην είναι αλλεργίες

Εάν διαπιστώνετε ότι τα φάρμακα για την αλλεργία δεν σταματούν την καταρροή σας, είναι καιρός να εξετάσετε εάν αντιμετωπίζετε μια διαφορετική κατάσταση.

Η καταρροή μπορεί να οφείλεται σε χρόνια ρινοκολπίτιδα, μια επίμονη φλεγμονώδη κατάσταση που προκαλεί πρήξιμο των ρινικών κόλπων για περισσότερο από τρεις μήνες.

Είναι επίσης πιθανό να έχετε ταυτόχρονα αλλεργίες και χρόνια ρινοκολπίτιδα. Σύμφωνα με μια μελέτη που περιελάμβανε 219 ασθενείς, το 91,3% διαγνώστηκε με αλλεργική ρινίτιδα (εποχιακές αλλεργίες). Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς (45,2%) που είχαν αλλεργική ρινίτιδα διαγνώστηκαν επίσης με χρόνια ρινοκολπίτιδα.

Δεδομένου ότι η καταρροή είναι σύμπτωμα τόσο της χρόνιας ρινοκολπίτιδας όσο και των εποχιακών αλλεργιών, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να υποθέτουν ότι είναι από αλλεργίες. Τα φάρμακα για την αλλεργία μπορούν να θεραπεύσουν τα συμπτώματα των αλλεργιών, αλλά δεν βοηθούν πολύ απέναντι στη χρόνια ρινοκολπίτιδα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χρόνια ρινοκολπίτιδα μπορεί να κάνει την αναπνοή άβολη, να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει την παραγωγικότητά σας μέσα στην ημέρα.

Σημάδια ότι η ρινική καταρροή δεν είναι αλλεργία

Πρώτον, εάν η καταρροή σας διαρκεί περισσότερο από ό,τι θα περιμένατε από τις αλλεργίες ή/και τα φάρμακα για την αλλεργία δεν την μειώνουν, αυτές είναι μερικές ενδείξεις ότι οι αλλεργίες μπορεί να μην είναι η υποκείμενη αιτία.

“Ως γιατροί, είμαστε πολύ καχύποπτοι ότι άτομα που έχουν αυτά τα μακροχρόνια ρινικά συμπτώματα μπορεί να έχουν χρόνια ρινοκολπίτιδα. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιισταμινικά, ενδορινικά στεροειδή ή ρινικό σπρέι και δεν βελτιώνονται είναι άτομα που υποπτευόμαστε ότι μπορεί να έχουν χρόνια φλεγμονή των ιγμορείων και χρειάζονται άλλη θεραπεία”, είπε ο δρ. Jayant Pinto, διευθυντής ρινολογίας και αλλεργίας στο πανεπιστήμιο Ιατρικής του Σικάγο.

Αν και μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένο, αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές φορές, η καταρροή μπορεί να προκληθεί από σοβαρές παθήσεις, όπως όγκος στην μύτη ή διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, προσθέτει ο δρ. Zara M. Patel, καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας και διευθυντής ενδοσκοπικής χειρουργικής κρανίου στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Στάνφορντ. Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες, ο δρ. Patel συνιστά να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) για μια ενδελεχή εξέταση.

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια ρινοκολπίτιδα

Τα απλά αντιαλλεργικά φάρμακα είναι συνήθως ικανά για να παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλεργίας, αλλά όχι από τη χρόνια ρινοκολπίτιδα. Τα καλά νέα είναι ότι η ρινοκολπίτιδα τείνει να ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες.

Οι προσεγγίσεις μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε άτομο με βάση τα συμπτώματα και τη γενική του υγεία, αλλά οι συνήθεις θεραπείες για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα είναι αντιβιοτικά ή στεροειδή μαζί με σπρέι για την μύτη και την κοιλότητα των κόλπων.

“Τα ενδορινικά στεροειδή, που είναι ένα τυπικό πρώτο βήμα, θα μπορούσαν να ελέγξουν τη φλεγμονή στη μύτη”, είπε ο δρ. Pinto, προσθέτοντας ότι τα στεροειδή, που μειώνουν τη φλεγμονή στη μύτη, μπορούν να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες και χρόνια ρινοκολπίτιδα. Η έκπλυση της μύτης με φυσιολογικό ορό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη, επειδή καθαρίζει τη ρινική δίοδο.

Μπορείτε να προχωρήσετε και σε πιο έντονες θεραπείες, εάν κριθεί απαραίτητο από τον ΩΡΛ σας.

“Εάν αυτές οι επιλογές δεν επαρκούν για την οριστική επίλυση του προβλήματος, η χειρουργική επέμβαση κόλπων είναι το επόμενο βήμα”, είπε ο δρ. Patel, προσθέτοντας ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξαλείψει την τρέχουσα φλεγμονή και να επαναφέρει τον ασθενή σε φυσιολογική βάση.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι μόνο ένας παράγοντας θεραπείας και “δεν αλλάζει την υποκείμενη αντιδραστικότητα ή τη διαδικασία της νόσου που οδήγησε στη φλεγμονή εξαρχής. Επομένως πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον έλεγχο αυτής της υποκείμενης αντιδραστικότητας μετά την επέμβαση, για να υπάρξει υποτροπή”, κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: verywellhealth.com


Πηγή