Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Έχετε χαμηλό πυρετό; Θα μπορούσατε να έχετε χλαμύδια και όχι COVID-19

Ο κορονοϊός παραμένει αχαλίνωτος σε ολόκληρο τον πλανήτη και ο κόσμος καλείται να παραμείνει σε εγρήγορση για συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Ωστόσο, εάν παρουσιάσετε δέκατα και γενικότερα χαμηλό πυρετό μπορεί στην πραγματικότητα να έχετε χλαμύδια, προειδοποιεί ο γιατρός Ζήνων Ανδρέου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 έχει εκτιναχθεί, εν μέρει λόγω της άρσης των περιορισμών και της ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της COVID-19 είναι ο πυρετός. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ένας πυρετός δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με τον κορονοϊό αλλά μπορεί να σηματοδοτεί ότι κολλήσατε χλαμύδια που είναι μια από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Τα χλαμύδια προσβάλλουν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων, αν και παρατηρούνται συχνότερα στις γυναίκες νεαρής ηλικίας καθώς είναι πιο ενεργές σεξουαλικά. Άλλες αιτίες είναι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες παθήσεις όπως μύκητες, μυκόπλασμα (σ.σ. είναι γένος βακτηρίων που δεν διαθέτουν κυτταρικό τοίχωμα σε αντίθεση με τα κοινά βακτήρια) σύφιλη ή και AIDS.

Τι είναι τα χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι βακτηριακή λοίμωξη. Τα βακτήρια συνήθως εξαπλώνονται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή της επαφής με μολυσμένα γεννητικά υγρά όπως σπέρμα ή κολπικά υγρά.

Τα συμπτώματα των χλαμυδίων

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 5 με 20 ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης. Ωστόσο το 75% των γυναικών και το 50% των αντρών – παραμένουν ασυμπτωματικοί με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται χωρίς να γίνεται αντιληπτή απειλώντας τους άντρες ακόμη και με στειρότητα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με τον γιατρό Ανδρέου ο χαμηλός πυρετός που κυμαίνεται μεταξύ 37,5°C και 38,3°C πρέπει να σας προβληματίσει. Μάλιστα, σύμφωνα με τον γιατρό, αυτό το σύμπτωμα σχετίζεται με άνδρες και όχι με γυναίκες.

Τι περιλαμβάνουν τα συμπτώματα στους άνδρες

  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Ευαισθησία ή πόνος στους όρχεις
  • Ασυνήθιστος κνησμός γύρω από το άνοιγμα του πέους
  • Διαυγής ή έγχρωμη έκκριση από την ουρήθρα
  • Διόγκωση στους λεμφαδένες
  • Κνησμός / φαγούρα

Τι περιλαμβάνουν τα συμπτώματα στις γυναίκες

  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική διείσδυση

Γιατί είναι σημαντικό να θεραπευτούν τα χλαμύδια

Ο γιατρός Ανδρέου αναφέρει: «Εάν τα χλαμύδια δεν θεραπευτούν μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες.»

Σύμφωνα με τον εν λόγω γιατρό, άλλες κοινές επιπλοκές περιλαμβάνουν επιδιδυμίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή του σωλήνα στο πίσω μέρος του όρχι που μεταφέρει σπέρμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επώδυνο πρήξιμο των όρχεων και μπορεί να συμβεί είτε στον ένα, είτε και στους δύο. Στην περίπτωση της οξείας νόσησης, ο πόνος στους όρχεις συνοδεύεται από φλεγμονή, ερυθρότητα, αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεο, ευαισθησία στην ψηλάφηση των όρχεων και αίσθημα βάρους στην περιοχή. Μάλιστα στη χρόνια μικροβιακή λοίμωξη ο πόνος στους όρχεις μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα.

Ο γιατρός πρόσθεσε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χλαμύδια στους άνδρες μπορούν επίσης να μολύνουν το ορθό προκαλώντας φλεγμονή. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως πρωκτίτιδα. Η πρωκτίτιδα αντιμετωπίζεται με φάρμακα και ρυθμίσεις του τρόπου ζωής. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητη, εκτός από πολύ σοβαρές και επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις.

Πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε

  • Η ασφαλέστερη μέθοδος είναι μία σεξουαλική συνεύρεση με δύο μονογαμικούς συντρόφους.
  • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό από την αρχή της σεξουαλικής πράξης.
  • Υποβάλλεστε σε συχνές εξετάσεις αν είστε σεξουαλικά δραστήριοι και κάνετε εναλλαγή συντρόφων.
  • Αποφεύγετε τα συχνά ντους στην ευαίσθητη περιοχή. Να σημειωθεί πως στις γυναίκες, τα συχνά ντους μειώνουν τον αριθμό των «καλών» βακτηριδίων που υπάρχουν στον κόλπο με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος των μολύνσεων.
  • Κάντε μια φορά τον χρόνο ένα τεστ ακόμα και αν δεν έχετε συμπτώματα σε περίπτωση που έχετε έντονη ερωτική ζωή.
Doctor Taking Sample For Std Testing From Woman In Clinic, Closeup

Πώς γίνεται ο μοριακός έλεγχος για χλαμύδια

Ο έλεγχος για χλαμύδια γίνεται με εξέταση επιχρίσματος. Συγκεκριμένα με ειδικό βαμβακοφόρο στυλεό θα αφαιρεθεί επίχρισμα από το πέος στους άντρες ή τον κόλπο στις γυναίκες (τραχήλου) το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο (Elisa / PCR). Εναλλακτικά μπορεί να γίνει έλεγχος ούρων.

Με πληροφορίες της express.co.uk


Πηγή