Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς στον κόσμο: 9 στους 10 πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς στον κόσμο: 9 στους 10 πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο του εμβολίου για τον κορονοϊό, εννέα στους δέκα πολίτες στις φτωχές χώρες μπορεί να μην καταφέρουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 μέσα στον επόμενο χρόνο επειδή οι πλούσιες χώρες έχουν σπεύσει να παραγγείλουν περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται.

Τα πλούσια κράτη, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το People’s Vaccine Alliance, «συνασπισμό» των Oxfam, Διεθνούς Αμνηστίας και Global Justice Now, αντιπροσωπεύουν το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά έχουν αγοράσει το 53% των εμβολίων ήδη από τον περασμένο μήνα.

Οι φαρμακευτικές που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα έπρεπε, τονίζει η συμμαχία, να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτως ώστε να παρασκευαστούν περισσότερες δόσεις.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στις χώρες για την εξασφάλιση των απαραίτητων δόσεων» λέει σύμβουλος της συμμαχίας. «Σε αυτούς τους πρωτοφανείς καιρούς, οι ζωές των ανθρώπων θα έπρεπε να είναι πάνω από το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών».

Χθες Τρίτη οι πρώτοι εμβολιασμοί άρχισαν στη Βρετανία με πολίτες ευπαθών ομάδων, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer BioNTech, ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες σε 69 χώρες χαμηλών και πολύ χαμηλών εισοδημάτων, όπως το Μπουτάν, η Αιθιοπία και η Αϊτή, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν πίσω.

Από τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί η αποτελεσματικότητά τους, σχεδόν όλες οι διαθέσιμες δόσεις έχουν αποκτηθεί από πλούσιες χώρες. 

Παρότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν δεσμευτεί να δώσουν το 64% των δόσεών τους σε αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό σημαίνει πως θα φτάσουν μόλος για το 18% του πληθυσμού, στην καλύτερη περίπτωση, έως του χρόνου.

Οι ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ και Κουβέιτ έχουν αποκτήσει το 53% των δόσεων, με τον Καναδά να έχει αγοράσει αρκετά για να εμβολιάσει πληθυσμό πενταπλάσιο από αυτόν που έχει, όπως λέει η Oxfam.

«Αγοράζοντας τη μεγάλη πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων σε εμβόλια, οι πλούσιες χώρες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.


Πηγή