Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Αιμορραγικό εγκεφαλικό: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όσοι έχουν υπερβολικά χαμηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL), διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Η πολύ χαμηλή «κακή» χοληστερίνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, επισημαίνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιάνγκ Γκάο, μελέτησαν σε βάθος εννέα ετών 96.043 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού, εμφράγματος ή καρκίνου στην αρχή της έρευνας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν LDL κάτω του 70, είχαν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού. Συγκεκριμένα, άνθρωποι με LDL κάτω του 50, είχαν κατά μέσο όρο 169% μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού σε σχέση με όσους είχαν «κακή» χοληστερίνη από 70 έως 99.

Σημειώνεται ότι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι σπανιότερα σε σχέση με τα ισχαιμικά, σε αναλογία περίπου ένα προ δέκα.

«Το μέτρο και η ισορροπία είναι το κλειδί και για το επίπεδο της χοληστερίνης LDL. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει στο ένα ή στο άλλο άκρο, δηλαδή να έχει πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό επίπεδο. Ιδίως αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό λόγω οικογενειακού ιστορικού ή παραγόντων κινδύνων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καλά θα κάνει να δώσει έξτρα προσοχή στα επίπεδα της LDL», δήλωσε ο δρ Γκάο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Πολύ χαμηλή χοληστερόλη: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Εγκεφαλική αιμορραγία: Αιτίες & συμπτώματα


Πηγή