Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αιμορροΐδες: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, συντηρητική αντιμετώπιση και αιμορροϊδεκτομή

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες φλέβες στον πρωκτό και το κάτω τμήμα του ορθού και μοιάζουν με κιρσώδεις φλέβες. Ο αιμορροΐδες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο ορθό (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα έχουν κατά καιρούς ενοχλήσεις από αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες έχουν μια σειρά από αιτίες, αλλά συχνά το πραγματικό αίτιό τους είναι άγνωστο.

Ευτυχώς, διατίθενται αποτελεσματικές επιλογές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Πολλοί άνθρωποι ειδικά σε αρχικό στάδιο μπορούν να ανακουφιστούν με θεραπείες στο σπίτι και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συνήθως εξαρτώνται από τον τύπο της αιμορροΐδας, δηλαδή αν πρόκειται για εσωτερικές ή εξωτερικές.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Αυτά είναι κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φαγούρα ή ερεθισμός στην πρωκτική περιοχή
  • Πόνος ή δυσφορία
  • Πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό
  • Αιμορραγία

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στο ορθό. Συνήθως δεν μπορείτε να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε και σπάνια προκαλούν δυσφορία. Αλλά η καταπόνηση ή ο ερεθισμός όταν διαπερνούν τα κόπρανα τον πρωκτικό σωλήνα μπορεί να προκαλέσει:

Ανώδυνη αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Μπορεί να παρατηρήσετε μικρές ποσότητες έντονου κόκκινου αίματος στη λεκάνη της τουαλέτας.

Να σημειωθεί πως όταν μια αιμορροΐδα βγει μέσα από το πρωκτικό άνοιγμα (πρόπτωση ή προεξέχουσα αιμορροΐδα), προκαλεί πόνο και ερεθισμό.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να παραμένουν πάντα εντός του ορθοπρωκτικού σωλήνα (1ου βαθμού), μπορούν να προπίπτουν κατά την κένωση αλλά επανέρχονται αυτόματα αμέσως μετά (2ου βαθμού), να χρειάζονται μηχανική επανατοποθέτηση (3ου βαθμού) ή να παραμένουν μόνιμα εκτός πρωκτού (4ου βαθμού).

Θρομβωμένες αιμορροΐδες – αιμορροϊδοπάθεια

Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες οφείλονται σε μία ποικιλία παραγόντων όπως:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Καθιστική ζωή
  • Διατροφή με έλλειψη φυτικών ιών
  • Κατανάλωση καυτερών, πικάντικων και επεξεργασμένων τροφίμων
  • Εγκυμοσύνη
  • Πίεση στην περιοχή του πρωκτού, που μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της κένωσης ή λόγω έντονου και παρατεταμένου βήχα
  • Προσπάθεια κένωσης στην τουαλέτα
  • Προδιάθεση και κληρονομικοί παράγοντες
  • Άρση βαρών
  • Πρωκτική επαφή
  • Προβλήματα προστάτη στον άνδρα.
  • Όγκοι στην πύελο

Τα συμπτώματα των θρομβωμένων αιμορροΐδων

Ο πάσχον μπορεί να καταλάβει ότι πάσχει από αιμορροϊδοπάθεια, αν έχει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Κνησμό και πόνο στην περιοχή του πρωκτού
  • Αιμορραγεί κατά τη διάρκεια της κένωσης
  • Υπάρχει εκροή βλέννας και υγρών
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Διόγκωση και πρόπτωση των αιμορροΐδων (εξωτερικές αιμορροΐδες)

Τα επιπλέον συμπτώματα θρομβωμένων (εξωτερικών) αιμορροΐδων

  • Έντονος πόνος
  • Εμφανές ογκίδιο/θρόμβος στην είσοδο του πρωκτού
  • Φλεγμονή
  • Πόνος κατά τη βάδιση και το κάθισμα
  • Ισχαιμία
  • Πιθανή νέκρωση δερματικού ιστού

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Εάν έχετε αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου ή έχετε αιμορροΐδες που δεν βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα.

Μην υποθέτετε ότι η αιμορραγία του ορθού οφείλεται σε αιμορροΐδες, ειδικά αν έχετε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή εάν τα κόπρανά σας αλλάζουν χρώμα ή συνοχή. Η αιμορραγία του ορθού μπορεί να συμβεί με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πρωκτού.

Παράγοντες κινδύνου

Καθώς γερνάτε, ο κίνδυνος αιμορροΐδων αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιστοί που υποστηρίζουν τις φλέβες στο ορθό και τον πρωκτό σας μπορούν να αποδυναμωθούν και να τεντωθούν. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν είστε έγκυος, επειδή το βάρος του μωρού ασκεί πίεση στην πρωκτική περιοχή.

1643645074269-711755723-aimoroides.jpg

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές των αιμορροΐδων είναι σπάνιες, αλλά περιλαμβάνουν:

Αναιμία: Σπάνια, η χρόνια απώλεια αίματος από αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσει αναιμία, στην οποία δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε οξυγόνο στα κύτταρά σας.

Στραγγαλισμένη αιμορροΐδα: Εάν η παροχή αίματος σε μια εσωτερική αιμορροΐδα κόβεται, η αιμορροΐδα μπορεί να «στραγγαλιστεί», η οποία μπορεί να προκαλέσει ακραίο πόνο.

Θρόμβος αίματος: Περιστασιακά, ένας θρόμβος μπορεί να μεταβληθεί σε αιμορροΐδα (θρομβοειδής αιμορροΐδα). Αν και δεν είναι επικίνδυνο, μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό και μερικές φορές πρέπει να γίνει χειρουργική αφαίρεσή του.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τις αιμορροΐδες είναι να κρατήσετε τα κόπρανά σας μαλακά, ώστε να περνούν εύκολα. Για να αποφύγετε τις αιμορροΐδες και να μειώσετε τα συμπτώματα των αιμορροΐδων, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Φάτε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες: Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Με αυτόν τον τρόπο μαλακώνουν τα κόπρανα και αυξάνεται ο όγκος του, γεγονός που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το τέντωμα που μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες. Προσθέστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας αργά για να αποφύγετε, επίσης, προβλήματα με τα ενοχλητικά αέρια.

Πιείτε πολλά υγρά: Πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό και άλλα υγρά (όχι αλκοόλ) κάθε μέρα για να διατηρήσετε τα κόπρανα μαλακά.

Λάβετε αν χρειαστεί συμπληρώματα ινών: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετή από τη συνιστώμενη ποσότητα ινών – 20 έως 30 γραμμάρια την ημέρα – στη διατροφή τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ινών, όπως το psyllium (Metamucil) ή η μεθυλκυτταρίνη (Citrucel), βελτιώνουν τα συνολικά συμπτώματα.

Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα ινών, φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό ή άλλα υγρά κάθε μέρα. Διαφορετικά, τα συμπληρώματα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα.

Μην τεντώνεστε: Το τέντωμα και το κράτημα της αναπνοής σας δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες στο κάτω τμήμα του ορθού.

Επισκεφτείτε την τουαλέτα με το που θα νιώσετε την ανάγκη: Αν η επιθυμία φύγει, τα κόπρανά σας θα μπορούσαν να στεγνώσουν και να είναι πιο δύσκολο να περάσουν από τον πρωκτικό σωλήνα.

Ασκηθείτε: Παραμείνετε δραστήριοι για να βοηθήσετε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και να μειώσετε την πίεση στις φλέβες, η οποία μπορεί να συμβεί σε μεγάλες περιόδους ορθοστασίας ή καθιστικής ζωής. Η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε υπερβολικό βάρος που μπορεί να συμβάλλει στις αιμορροΐδες σας.

Αποφύγετε να περνάτε πολύ ώρα στην τουαλέτα: Καθισμένοι πάρα πολύ ώρα, στην τουαλέτα, μπορεί να αυξηθεί η πίεση στις φλέβες στον πρωκτό.

aimoroides-meta-tin-egkimosini.jpg

Θεραπεία

Μπορείτε να ακολουθήσετε μια συντηρητική αντιμετώπιση με τη χρήση φλαβονοειδών συμπεριλαμβανομένων των αναλγητικών κρεμών που βελτιώνουν τη φλεβική κυκλοφορία και ανακουφίζουν την περιοχή.

Σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων μετά την κένωση συνιστάται η χρήση κρύου νερού για σχολαστικό και ευκολότερο καθαρισμό και όχι το σκούπισμα με χαρτί υγείας που θα ερεθίσει την περιοχή περισσότερο.

Για σοβαρές περιπτώσεις ο χειρουργός πρωκτολόγος θα χρησιμοποιήσει λέιζερ. Δεν απαιτούν αναισθησία, αλλά μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για να απαλλαγείτε από τις αιμορροΐδες. Μια άλλη επιλογή που μόνο ο γιατρός σας είναι σε θέση να την προτείνει είναι η αιμορροϊδεκτομή. Η συρραμμένη αιμορροϊδεκτομή απαιτεί περίπου 30 λεπτά.

Συνδέεται με πολύ λιγότερο πόνο από την παραδοσιακή αιμορροϊδεκτομή και είναι αναίμακτη Μετά την αφαίρεση του παθολογικού όζου, ο βλεννογόνος του ορθού συρράπτεται με ειδικό λεπτό και απορροφήσιμο ράμμα. Η δε χειρουργική επέμβαση εκτελείται με μέθη.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες ώρες και στην συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επόμενη ημέρα ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Η εν λόγω επέμβαση έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.


Πηγή