Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Ακτινοβολία Τσερενκόφ εντοπίστηκε για πρώτη φορά μέσα σε… ανθρώπινο μάτι

Ακτινοβολία Τσερενκόφ εντοπίστηκε για πρώτη φορά μέσα σε… ανθρώπινο μάτι

Εδώ και δεκαετίες, οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο ανέφεραν ένα περίεργο φαινόμενο.

Ότι έβλεπαν ριπές φωτός στα μάτια τους, ακόμα και με τα μάτια κλειστά, για κλάσματα του δευτερολέπτου.

Κι ενώ η επιστήμη είχε αρκετές θεωρίες για τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, επιβεβαιώθηκε τελικά πως είναι το φαινόμενο Τσερενκόφ ο υπαίτιος. Το ίδιο φαινόμενο δηλαδή που λαμβάνει χώρα μέσα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες κάτω από το νερό!

Η ακτινοβολία Τσερενκόφ, που πήρε το όνομά της από τον σοβιετικό και τιμημένο με Νόμπελ (1958) φυσικό Πάβελ Τσερενκόφ, είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται όταν ένα ηλεκτρικά φορτισμένο σωματίδιο περνά μέσα από ένα διηλεκτρικό μέσο με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα φάσης του φωτός στο συγκεκριμένο μέσο.

Ανιχνεύεται από τη χαρακτηριστική γαλάζια λάμψη της καρδιάς ενός πυρηνικού αντιδραστήρα κάτω από το νερό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

This strange blue flash is a nuclear reactor pulse. ​ ​”A sonic boom happens when a plane travels faster than the speed of sound,” the International Atomic Energy Agency wrote on Twitter. ​”The Cherenkov light is similar: The blue glow happens when particles travel faster than the speed of light in water.” ​ ​Footage courtesy of Twitter/Klnzenir.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη I Fucking Love Science (@iflscience) στις

Ερευνητές του Norris Cotton Cancer Center χρησιμοποίησαν καινοτόμα συστήματα καταγραφής εικόνας για να καταγράψουν το φαινόμενο.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Radiation Oncology», πρόκειται για οφθαλμό ασθενούς που υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία και η εικόνα καταγράφηκε σε πραγματικό χρόνο για πρώτη ποτέ φορά στην επιστήμη.

Η έρευνα έχει μάλιστα και πρακτικές συνέπειες, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η ακτινοθεραπεία, ειδοποιώντας για παράδειγμα τον γιατρό αν η ακτινοβολία βρήκε τον στόχο της…




Πηγή