Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αλκοόλ & εγκυμοσύνη: Πότε & πόσο αυξάνει ο κίνδυνος αποβολής

Αυξημένο κίνδυνο αποβολής αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης.

Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται προοδευτικά έως 8% για κάθε εβδομάδα που η έγκυος καταναλώνει αλκοόλ κατά τις πρώτες πέντε έως δέκα εβδομάδες της κύησης, σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.353 γυναίκες από το Τενεσί, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η αναφερόμενη εκ μέρους τους κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με τον κίνδυνο αποβολής πριν τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων κύησης.

Διαπίστωσαν ότι η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ εντείνεται μέχρι την ένατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται ανεξαρτήτως της εβδομαδιαίας ποσότητας κατανάλωσης, είτε πρόκειται για λιγότερο από ένα, είτε για τέσσερα ποτά.

Ο κίνδυνος αποβολής δεν συναρτάται ούτε από το είδος του αλκοόλ, ούτε από περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση.

Αν και η σχέση των περισσότερων γυναικών με το αλκοόλ μεταβάλλεται μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, η κατανάλωση αλκοόλ πριν την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, σε προγραμματισμένο πλαίσιο ή μη, είναι συχνή.

Οι μισές από τις 5.353 γυναίκες στις οποίες βασίστηκε η ανάλυση ανέφεραν πως κατανάλωναν αλκοόλ την περίοδο κοντά στη σύλληψη και κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία διέκοψαν το αλκοόλ ήταν κατά μέσο όρο οι 29 ημέρες.

Παρόλο που ποσοστό 41% από τις γυναίκες που σταμάτησαν το αλκοόλ, το έπραξαν εντός τριών ημερών από το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, εκείνες που διέκοψαν την κατανάλωση κοντά στη «χαμένη» περίοδο διέτρεχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έκαναν κατανάλωση.

Η επικεφαλής της μελέτης Katherine Hartmann σημειώνει ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και παρά τις επισημάνσεις ότι το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται την περίοδο κοντά στη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη, τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης συχνά θεωρούνται ως πιθανώς ασφαλή.

Μία στις έξι εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο συναισθηματικό κόστος για τη γυναίκα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Obstetrics and Gynecology.

Διαβάστε επίσης:

Αποβολή: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Αποβολή: Ο κίνδυνος από την εργασία σε βάρδιες

Καρδιαγγειακά και τεκνοποίηση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο


Πηγή