Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει την περίμετρο μέσης & τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Τις σοβαρές επιπτώσεις της άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία, επιβεβαιώνει νέα βρετανική μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για την υγεία δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και ξεκίνησε το 1985, όταν οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν μεταξύ 34 και 56 ετών.

Το τελικό δείγμα της μελέτης αποτελείται από 4.820 ενήλικες, μεταξύ 59 και 83 ετών. Η μέση ηλικία τους ήταν 69 ετών και το 75% ήταν άνδρες. Η κατάταξή τους έγινε σε πρώην και νυν βαρείς πότες, αλλά και σε όσους κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής κάποιου, συνδέεται με υψηλότερη αρτηριακή πίεση, επιδείνωση της υγείας του ήπατος, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος.

Παρά την επικρατούσα αντίληψη, η μελέτη υπογραμμίζει ότι η κατάχρηση αλκοόλ είναι συχνή στους ηλικιωμένους, ειδικά στους άνω των 50 ετών.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτοί που έκαναν κατάχρηση αλκοόλ ήταν σε ποσοστό πάνω από 80% άνδρες, κυρίως λευκοί, ενώ πάνω από το 52% εξ αυτών σε ανώτερες θέσεις εργασίας.

Διαπίστωσαν επίσης ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ, μεγαλώνει η περίμετρος της μέσης αλλά και η αρτηριακή πίεση.

Ειδικότερα, όσοι πίνουν πολύ έχουν έως και 4 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης σε σχέση με εκείνους που είχαν κόψει την κατάχρηση αλκοόλ εδώ και κάποια χρόνια. Επιπλέον, οι νυν βαρείς πότες είχαν τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από μη καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν αλκοόλ με μέτρο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται σημαντική αύξηση εγκεφαλικών και ηπατικής νόσου, που συνδέονται με τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ, μια συνήθεια αρκετά συχνή στους ηλικιωμένους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Addiction.

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ: Με ποιους θανάσιμους κινδύνους συνδέεται η άμετρη κατανάλωση (έρευνα)

Αποχή από το αλκοόλ: 5 οφέλη για την υγεία (εικόνες)

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής


Πηγή