Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα παρατείνει τη ζωή

Αν απολαμβάνετε ένα ποτηράκι κρασί ή μια μπίρα για να χαλαρώσετε, ακόμη κι αν αυτό είναι για εσάς καθημερινή συνήθεια, τότε όχι μόνο δεν κινδυνεύει η υγεία σας από τις ασθένειες που παραδοσιακά συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ αλλά μάλιστα μπορεί με τον τρόπο αυτό να κερδίζετε και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής!

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία υπέδειξε ότι το αλκοόλ –πάντα με μέτρο– συνδέεται με τη μακροζωία και τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 333.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ για διάστημα οκτώ ετών κατά μέσο όρο ώστε να διαπιστώσουν πώς οι συνήθειές τους σχετικά με το αλκοόλ επηρέασαν το προσδόκιμο ζωής τους. Για τον σκοπό αυτόν, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε έξι κατηγορίες: 1) όσοι δεν έπιναν και δεν είχαν πιει ποτέ αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους, 2) όσοι έπιναν αλκοόλ αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις (binge drinking), 3) πρώην πότες, 4) όσοι έπιναν λίγο αλκοόλ, συγκεκριμένα λιγότερα από τρία ποτά την εβδομάδα, 5) όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, συγκεκριμένα τρία έως 14 (για τους άντρες) ή 7 (για τις γυναίκες) ποτά την εβδομάδα και τέλος 6) όσοι έπιναν πολύ, δηλαδή πάνω από 14 (για τους άντρες) ή 7 (για τις γυναίκες) ποτά την εβδομάδα.

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν ούτε σταγόνα αλκοόλ, όσοι το απολάμβαναν με μέτρο φάνηκε να έχουν τουλάχιστον 20% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία και κυρίως από καρδιοπάθεια.

Ωστόσο, όσοι έπιναν πολύ ή όσοι έκαναν επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ (binge drinking) είχαν πάνω από 10% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης και πάνω από 20% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους συγκεκριμένα από καρκίνο.

«Αν κανείς καταναλώνει αλκοόλ, πρέπει να το καταναλώνει με μέτρο» επισημαίνει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ Μπο Σι, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως βέβαιοι από πού πηγάζουν τα οφέλη του αλκοόλ, ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων περιορίζοντας τις φλεγμονές και τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και να ενεργοποιήσει αντιοξειδωτικές διεργασίες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC).

Δείτε κι αυτό:

Προστατευμένοι από την άνοια μέχρι τα 85 όσοι πίνουν!

Καρκίνος δέρματος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε αλκοολούχο ποτό που πίνετε

Διαβήτης: Πόσα ποτά την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο έως και 83%!


Πηγή