Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Αλτσχάιμερ και περιττά κιλά: Ποια είναι η ηλικία-ορόσημο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία και η άνοια συσχετίζονται.

Οι ερευνητές ορίζουν ως κλινική παχυσαρκία το να έχει ένας άνθρωπος Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30, ενώ ως κλινικά υπέρβαρος θεωρείται αυτός που έχει ΔΜΣ από 25 έως 30.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οι τιμές 20-25 θεωρείται πως αντιπροσωπεύουν το φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με σουηδική έρευνα οι 45ρηδες και γενικά οι μεσήλικες που έχουν αρκετά περιττά κιλά, αλλά δεν είναι παχύσαρκοι, διατρέχουν κατά 71% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 8.534 ζεύγη διδύμων και έδειξε πως και το να είναι κανείς υπέρβαρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Συγκεκριμένα, όσοι από τους εθελοντές ήταν κλινικά παχύσαρκοι, είχαν 288% περισσότερες πιθανότητες άνοιας σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

Ωστόσο, και όσοι ήταν κλινικά υπέρβαροι διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ναι μεν ο κίνδυνος για τους υπέρβαρους ανθρώπους δεν είναι εφάμιλλος με αυτόν των παχύσαρκων, «αλλά παραμένει σημαντικός».

 

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση βάρους & καρκίνος: Δείτε αν κινδυνεύετε


Πηγή