Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αναβάλλονται οι ενδοφλέβιες θεραπείες των ρευματοπαθών

Αναβάλλονται οι ενδοφλέβιες θεραπείες των ρευματοπαθών

Σοβαρά προβλήματα στη λήψη θεραπείας των ρευματοπαθών έχουν επιφέρει οι αλλαγές που αναγκαστικά έχουν γίνει στο σύστημα υγείας, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, «ΕΛΕΑΝΑ», Αθανασία Παππά. Τα αυτοάνοσα συστηματικά φλεγμονώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται με ανοσοτροποιητικες θεραπείες για τις οποίες επιβάλλεται τακτικός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος αποσκοπεί στη διάγνωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΕΑΝΑ η μη διεξαγωγή του ελέγχου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους από πιθανές παρενέργειες της θεραπείας, πόσο μάλλον όταν η ίδια η θεραπεία αναβάλλεται, όπως η ίδια λέει. «Η αναστολή της περιοδικής εξέτασης των ασθενών σε κάποιες δομές υγείας είναι επικίνδυνη για τη ζωή μας. Η άυλη συνταγογράφηση είναι μεν ένα πολύ καλό μέτρο, αλλά είναι ιατρική πράξη και δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς παρακολούθηση.

Οι παράπλευρες απώλειες είναι αναπόφευκτες» αναφέρει η κ. Παππά. «Το πρόβλημα μας πλέον δεν είναι το μένουμε στο σπίτι, αφού όλοι υπακούν. Αλλά να διατηρήσουμε τους ασθενείς μας με πιο ήπια συμπτώματα έξαρσης».


Πηγή