Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Συμπτώματα και τροφές για να την αναπληρώσετε

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία και αίσθημα κόπωσης, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που συμπεριέλαβε 2.000 εργαζόμενους, τον χειμώνα οι 8 στους 10 πηγαίνουν πολύ νωρίς στη δουλειά, όταν ακόμη έχει σκοτάδι και επιστρέφουν όταν ο ήλιος έχει δύσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους βλέπει ο ήλιος 10 ώρες λιγότερο την εβδομάδα κατά τους χειμερινούς μήνες, αυξάνοντας κατά 56% το αίσθημα κόπωσης.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

Οι 4 στους 10 συμμετέχοντες στη μελέτη, δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο να διαμαρτύρονται για κούραση κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ 1 στους 3 εξέφρασε ανησυχία ότι μπορεί να πάσχει από εποχική συναισθηματική διαταραχή λόγω της παραμονής σε κλειστούς χώρους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο εγκέφαλός μας λειτουργεί διαφορετικά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Οι εποχικές διακυμάνσεις της λειτουργίας του εγκεφάλου σχετίζονται με τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, συγκεκριμένα της σεροτονίνης, η οποία επηρεάζει τη διάθεση.

Η έλλειψη ενέργειας, οι τάσεις αδράνειας και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται το χειμώνα, επιβεβαιώνουν ότι οι εποχές επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι παρά τις συστάσεις των ειδικών για λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, οι περισσότεροι το αμελούν.

Η βιταμίνη D έχει ζωτική σημασία για την υγεία του ανοσοποιητικού και των οστών. Τα χαμηλά επίπεδά της είναι βασικός λόγος που πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται συχνά από κρυολόγημα, λοιμώξεις του αναπνευστικού και άσθμα τον χειμώνα.

Τα βασικά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D

– Κούραση
– Κακή διάθεση
– Αδράνεια
– Κατάθλιψη
– Χλωμάδα
– Αδυναμία
– Αδιαθεσία
– Πείνα
– Αδυναμία συγκέντρωσης

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

– Μουρουνέλαιο
– Σαρδέλες
– Σολομός
– Σκουμπρί
– Τόνος
– Φρέσκο γάλα
– Χαβιάρι
– Αυγά
– Μανιτάρια

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Τα 5 σημάδια που ξεφεύγουν από τους γιατρούς

Πέντε κακές συνήθειες που «ρίχνουν» το ανοσοποιητικό σας


Πηγή