Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ανησυχητική έρευνα για την εξάπλωση του κορονοϊού σε εσωτερικό χώρο - Μαθήτρια κόλλησε μέσα σε 5 λεπτά και σε απόσταση 6 μέτρων

Ανησυχητική έρευνα για την εξάπλωση του κορονοϊού σε εσωτερικό χώρο – Μαθήτρια κόλλησε μέσα σε 5 λεπτά και σε απόσταση 6 μέτρων

Μια μαθήτρια από τη Νότια Κορέα μολύνθηκε με Covid-19 μέσα σε 5 λεπτά από ένα κρούσμα που βρισκόταν σε απόσταση 6 μέτρων μέσα σε εστιατόριο.

Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Korean Medical Science». Η μαθήτρια δεν είχε ταξιδέψει πουθενά εδώ και εβδομάδες.

Η περίπτωσή της ξεκίνησε ως μυστήριο. Όταν διαγνώστηκε θετική στις 17 Ιουνίου, η πόλη δεν είχε κανένα κρούσμα εδώ και 2 μήνες. Η μαθήτρια πήγαινε μόνο από το σπίτι της στο σχολείο.

Η ιχνηλάτηση επαφών με το προωθημένο σύστημα της Σεούλ βρήκε από το GPS του κινητού της πως η μαθήτρια τη μόνη συνάντηση που είχε με κρούσμα ήταν σε ένα εστιατόριο.

Το κρούσμα ήταν μια πωλήτρια που είχε επισκεφτεί την περιοχή που έμενε η μαθήτρια και η μόνη επαφή τους ήταν για μόλις 5 λεπτά μέσα στο εστιατόριο.

Αργότερα επιβεβαιώθηκε πως πωλήτρια και μαθήτρια είχαν μολυνθεί από το ίδιο στέλεχος του κορονοϊού.

Ο Dr. Lee Ju-hyung και η ομάδα των επιδημιολόγων της μελέτης ζήτησαν τη βοήθεια ενός ειδικού στην αεροδυναμική ώστε να δουν πώς ακριβώς μολύνθηκε η μαθήτρια. Τα αποτελέσματά τους θέτουν εν αμφιβόλω την ευρέως αποδεκτή πεποίθηση πως τα 2 μέτρα είναι η απόσταση ασφαλείας για την πανδημία.

Υλικό από το κλειστό κύκλωμα του εστιατορίου επιβεβαιώνει μάλιστα πως τα δύο άτομα δεν ήρθαν ποτέ σε κοντινή επαφή. Ούτε μίλησαν ούτε άγγιξαν τις ίδιες επιφάνειες.

Οι έρευνες των επιδημιολόγων στράφηκαν έτσι στον κλιματισμό, που λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια.

«Παρά το γεγονός ότι κάθονταν μακριά η μία από την άλλη, η ροή αέρα που κατέβηκε από τον τοίχο δημιούργησε ένα ρεύμα αέρα. Οι άνθρωποι που κάθονταν μέσα σε αυτή τη γραμμή αέρα μολύνθηκαν», δήλωσε ο Lee στους «Los Angeles Times».

«Ήταν μόλυνση μέσω αέρα και σε απόσταση μεγαλύτερη [από τα 2 μέτρα]». Η έρευνα, κατά τους μελετητές, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για διασπορά του κορονοϊού μέσα σε κλειστούς χώρους.

«Το να τρως μέσα σε εστιατόριο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε μια πανδημία», δήλωσε στην εφημερίδα η ακαδημαϊκός Linsey Marr, που συμμετείχε στη μελέτη…


Πηγή