Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Αντιισταμινικά και αύξηση βάρους: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα αντιισταμινικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση αλλεργιών, όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα και η αλλεργική δερματίτιδα.

Ενώ είναι γνωστό ότι προκαλούν παρενέργειες, όπως είναι η υπνηλία, μια λιγότερο γνωστή παρενέργεια είναι η συμβολή τους την αύξηση του βάρους.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η επίδρασή τους στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον παθολόγο James Walker, ορισμένα αντιισταμινικά μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, η οποία παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της ενεργειακής δαπάνης και της όρεξης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι ή πεινασμένοι όταν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να είστε σωματικά δραστήριοι.

Ο τύπος του αντιισταμινικού που επιλέγετε, καθώς και η συχνότητα που το παίρνετε, μπορεί να επηρεάσει το αν θα πάρετε βάρος ή όχι.

Ποια αντιισταμινικά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους;

Παρότι δεν υπάρχουν ειδικές μελέτες που να συγκρίνουν την αύξηση βάρους που προκαλούν διαφορετικά αντιισταμινικά, συνήθως συνιστώνται τα νέας γενιάς αντιισταμινικά Η1 έναντι των φαρμάκων πρώτης γενιάς λόγω του καλύτερου προφίλ ασφάλειας και επειδή δεν προκαλούν υπνηλία. Οι ειδικοί λένε ότι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

Τα αντιισταμινικά Η1 δρουν μπλοκάροντας τους υποδοχείς Η1 σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα, αποτρέποντας την δέσμευση της ισταμίνης σε αυτούς τους υποδοχείς και προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις.

Η Anne Ellis, καθηγήτρια ιατρικής στο Queen’s University, στον Καναδά, εξηγεί ότι τα αντιισταμινικά H1 πρώτης γενιάς, όπως η διφαινυδραμίνη (Benadryl) και η χλωροφαινιραμίνη (Chlor-Trimeton), δρουν στους υποδοχείς σεροτονίνης που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης και πιθανή αύξηση βάρους.

Αυτός ο τύπος δραστηριότητας δεν παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό σε αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς, όπως η λοραταδίνη (Claritin), η σετιριζίνη (Zyrtec) και η δεσλοραταδίνη (Clarinex), αν και ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους όταν λαμβάνονται για μεγάλο διάστημα.

Πώς να αποτρέψετε την αύξηση βάρους λόγω της χρήσης αντιισταμινικών

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πόση αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσουν τα αντιισταμινικά και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά ερευνητικά δεδομένα. Τονίζουν ωστόσο, ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση αντιισταμινικών, δεν προκαλεί πρόβλημα γενικά. Εάν είναι απαραίτητη η μακροχρόνια χρήση τους, συμβουλευτείτε γιατρό για τους κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες.

Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε διατροφολόγο, προκειμένου να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή παράλληλα με τη λήψη αντιισταμινικών.

Ιδανικά θα πρέπει να ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επειδή ο ανεπαρκής ύπνος -λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα- συνδέεται με αυξημένη όρεξη και πρόσληψη τροφής, πρέπει να κοιμάστε επαρκώς για να αντισταθμίσετε τις παρενέργειες των αντιισταμινικών.

Πηγή: verywellhealth.com


Πηγή