Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αντιμέτωπο με διπλό μέτωπο το σύστημα υγείας -Τι συμβαίνει με την έξαρση της γρίπης

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των ειδικών σχετικά με τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης, ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην αντοχή που θα επιδείξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως υπάρχει ανησυχία για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού, που θα συνυπάρξουν, ωστόσο σημείωσε ότι φέτος, στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιιικές θεραπείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την προετοιμασία της επιστημονικής κοινότητας αλλά και για τους λόγους που εμφανίστηκε η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής, παθολόγος – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Τι συμβαίνει με την έξαρση της γρίπης

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η έξαρση της γρίπης με πενταπλάσια κρούσματα από ό,τι συνήθως αυτή την εποχή, εν πολλοίς οφείλεται και στο ότι για δύο χρόνια με τη χρήση της μάσκας και όλα τα μέτρα που υπήρχαν δεν έγινε η ανοσοποίηση του πληθυσμού που υπήρξε στο παρελθόν. Αποτέλεσμα είναι να είμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό της γρίπης.

Παράλληλα, δεν είχαμε την έξαρση του φαινομένου όπως σήμερα, καθώς ξεκίνησε νωρίτερα από το νότιο ημισφαίριο και τώρα το φαινόμενο δημιουργεί ιολογική φόρτιση και χτυπά το καμπανάκι για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο κύμα γρίπης και ίσως μεγαλύτερο. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, χρειάζεται παρατήρηση, παρακολούθηση και προσοχή ούτως ώστε να το αντιμετωπίσουμε, αν χρειαστεί και νωρίτερα με χρήση των εμβολίων, τα οποία έρχονται και θα είναι επικαιροποιημένα.

Στο αναπνευστικό «στοχεύει» η συνύπαρξη των δύο ιών

Η συνύπαρξη των δύο ιών στοχεύει κατευθείαν στο αναπνευστικό, σημείωσε ο κ Γώγος. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε συνανθρώπους μας, αλλά και φορτία στα νοσοκομεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χρήση τον self-test για τον Covid-19 είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεχωρίσουμε  αν πάσχουμε από γρίπη ή κορωνοϊό και να αντιμετωπίσουμε προσανατολισμένα το νόσημα.

Παρόμοια συμπτώματα

Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλή είναι η απομόνωση, γιατί και η γρίπη είναι μεταδιδόμενη με περίπου τον ίδιο τρόπο όπως και ο Covid.

Tα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια, γιατί και τα δύο νοσήματα προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό και η γρίπη προκαλεί και αυτή πνευμονίες ιδίως σε πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Οι τελευταίοι έτσι κι αλλιώς είναι πιο ευάλωτοι και χρειάζεται προσοχή.

Δείτε τις δηλώσεις του Χαράλαμπου Γώγου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή