Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Απαλλαγείτε από τη μυωπία με laser

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως στα μέσα του αιώνα που διανύουμε ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη θα εμφανίσει μυωπία.

Δυστυχώς το 10% εξ αυτών θα εμφανίσει υψηλή μυωπία που θα συνοδεύεται και από άλλους κινδύνους ως προς τους οφθαλμούς όπως είναι το γλαύκωμα, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ο καταρράκτης και η μυωπική ωχροπάθεια.

Αυτή η αύξηση συνδέεται  με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση της όρασης στη κοντινή απόσταση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets και smart τηλέφωνα, ειδικά από τις νεαρές ηλικίες, καθώς και στη συνεχή προσπάθεια των μαθητών για καλύτερη απόδοση στο σχολείο που οδηγεί σε πολύωρη μελέτη βιβλίων.

Το αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός προσαρμογής του οφθαλμού που ενισχύει τη δημιουργία της λεγόμενης «ψεύδο» μυωπίας.

Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν επίσης, ότι η αύξηση της μυωπίας οφείλεται σε όλο και λιγότερη επαφή των παιδιών με το εξωτερικό περιβάλλον και την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία με την ταυτόχρονη χρήση γυαλιών ηλίου που δεσμεύουν τις αρνητικές ακτινοβολίες, δρουν θετικά στην ανάπτυξη των οφθαλμών.

Επιπρόσθετος λόγος θεωρείται η διατροφή των παιδιών που ολοένα και απομακρύνεται από υγιή πρότυπα.

Το λεγόμενο «δυτικό» διαιτολόγιο που περιλαμβάνει πολλά λίπη, απλούς υδατάνθρακες (πχ. άσπρο ψωμί, λευκά μακαρόνια, γλυκά κ.α.), η έλλειψη στη διατροφή φρούτων, σαλάτας και σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μαύρο ψωμί, όσπρια κ.α.) που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση σακχάρων και ινσουλίνης στο αίμα, οδηγεί σύμφωνα με την άποψη κάποιων οφθαλμιάτρων στην ελλιπή ανάπτυξη του σκληρού (το άσπρο του ματιού), ο οποίος είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη και διατήρηση του σχήματος του οφθαλμού και τη δημιουργία μυωπίας.

Η επανάσταση που έφεραν τα laser στη θεραπεία της μυωπίας

Επανάσταση στην αποκατάσταση των διαθλαστικών ανωμαλιών έφερε η εισαγωγή lasers που μετέτρεψε τη διαδικασία σε μία ολιγόλεπτη επέμβαση, χωρίς πόνο και επιπλοκές. Η αντιμετώπιση της μυωπίας με laser δίνει πολλές δυνατότητες στα άτομα που έχουν υποβληθεί στην συγκεκριμένη επέμβαση:

Απαλλαγή από τα γυαλιά

Απαλλαγή από συμβατικά μέσα διόρθωσης όπως είναι τα γυαλιά οράσεως και οι φακοί επαφής. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δε νιώθουν άνετα με τα γυαλιά και οδηγούνται στη λύση των φακών επαφής, οι οποίοι πάλι είναι υπεύθυνοι σε πολλές περιπτώσεις για τη δημιουργία λοιμώξεων στον οφθαλμό και οδηγούν συχνά μετά από μακρόχρονη χρήση σε δυσανεξία, αλλεργίες και ξηροφθαλμία.

Η διόρθωση της μυωπίας με laser απαλλάσσει τους ασθενείς από τα προβλήματα αυτά.

Πιο εύκολη καθημερινότητα

memad

Ευχέρεια στην καθημερινότητα, καθώς οι υποβαλλόμενοι  σε διόρθωση μυωπίας ασθενείς δεν είναι εξαρτημένοι πλέον από γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής.

Είναι συχνές οι περιπτώσεις που τα γυαλιά έσπασαν για διάφορους λόγους και ο μύωπας ασθενής χρειάζεται άμεση αντικατάσταση, κάτι που δεν είναι πάντοτε εύκολο.

Επίσης, οι χρήστες φακών επαφής δυσκολεύονται στην πραγματοποίηση διαφόρων αθλημάτων όπως είναι η κολύμβηση, καθώς είναι υποχρεωτική η αφαίρεσή τους από τους οφθαλμούς πριν την επαφή αυτών με νερό.

Δυστυχώς ο κανόνας αυτός δεν τηρείται πάντοτε και είναι πολλές οι περιπτώσεις κακής χρήσης φακών επαφής που αυξάνει την πιθανότητα λοιμώξεων στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού.

Καλύτερη ποιότητα ζωής

1uesqwdk

Το καθημερινό πλύσιμο των φακών επαφής με τα ειδικά υγρά πριν από τον ύπνο, είναι επίσης κάτι που πρέπει να τηρείται απόλυτα από τους χρήστες τους.

Είναι και αυτός ένας παράγοντας που δυσκολεύει πολλούς χρήστες, ειδικά μετά από πολύωρη εργασία ή  παρατεταμένη παραμονή σε κλειστούς χώρους όπως είναι εστιατόρια ή διασκέδαση σε νυχτερινά κέντρα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ασθενείς ξέχασαν να βγάλουν τους φακούς τους πριν κοιμηθούν.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου η έλλειψη του βλεφαρισμού εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση των φακών επάνω στον κερατοειδή, καθώς και την ύγρανσή τους με αποτέλεσμα πολλοί μύωπες να ξυπνούν με έντονη ερυθρότητα και ενόχληση στα μάτια που μπορεί να οφείλεται σε επιφανειακούς τραυματισμούς του επιθηλίου του κερατοειδούς.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί οφθαλμική φαρμακευτική θεραπεία και αποχή από τη χρήση φακών για εύλογο διάστημα.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει σε ένα μύωπα ή διόρθωση του διαθλαστικού του σφάλματος με laser.

Από τη μακρόχρονη εμπειρία λόγω της υποειδίκευσής μου στη διαθλαστική χειρουργική σε μεγάλα κέντρα, όπως και πλέον στο δικό μας Μedifeye-Ιnstitute, οι αντιδράσεις των ασθενών την επομένη της επέμβασης ή κάποιων ημερών μετά, είναι θεαματικές.

Είναι τόσο μεγάλη η χαρά που προσφέρει η νέα κατάσταση στους υποβληθέντες σε θεραπεία με laser ασθενείς, που αλλάζει η ψυχολογία τους όχι μόνο ως προς τον τομέα της όρασης άλλα και σε πολλές άλλες εκφράσεις της προσωπικότητας, κοινωνικότητας και συναισθηματισμού τους.

wqewq

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα www.medifeye-institute.gr ή επικοινωνήστε με τον κο Σπύρο Νίκα, MD FEBO – Χειρουργός Οφθαλμίατρος στο 210 8013793 – 794


Πηγή