Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αποφύγετε τα κιλά των γιορτών χωρίς στερήσεις

Οι γιορτές αποτελούν μια περίοδο όπου οι διατροφικοί πειρασμοί είναι πολλοί, με γιορτινά γλυκά να πρωταγωνιστούν.

Το γεγονός αυτό σίγουρα δυσκολεύει άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους αλλά και όσους δε θέλουν να δουν την ένδειξη της ζυγαριάς να ακολουθεί ανηφορική πορεία.

Βέβαια, δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά πως το έντονο άγχος για τα λεγόμενα «κιλά των γιορτών», όχι μόνο δε βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της πρόσληψης τροφής, αλλά αντίθετα μπορεί να δυσκολέψει την κατάσταση, ενώ παράλληλα δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα που δεν ταιριάζουν με το χαρούμενο πνεύμα των γιορτών.

Συνεπώς, σκοπός δεν είναι να στερηθούμε τα γλυκά, αλλά να τα απολαύσουμε με μέτρο, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

Επιλέξτε… σπιτικά

Προτιμήστε να φτιάξετε τα δικά σας μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ώστε να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας και ποιότητας των υλικών.

Επιπλέον, δοκιμάστε μικρές παραλλαγές στη συνταγή, μειώνοντας ελαφρώς τη ζάχαρη και τις λιπαρές ύλες και φτιάξτε μικρότερα σε μέγεθος γλυκά, για να μπορείτε να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για αυτά καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα.

Επιλέξτε… κλασικά

Αν αγοράσετε τα γλυκά σας από φούρνο ή ζαχαροπλαστείο επιλέξτε «κλασικά» μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αντί για τις πιο σύγχρονες εκδοχές τους με γέμιση ή επικάλυψη σοκολάτας.

Προσοχή στη διαθεσιμότητα

Φροντίστε να μην έχετε συνεχώς την πιατέλα με τα γλυκά στο τραπέζι σας, αλλά εμφανίστε τη όταν έχετε καλεσμένους. Έτσι, θα αποφύγετε τη συνεχή έκθεσή σας σε αυτά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

Αποφύγετε την παρατεταμένη νηστεία

Προσπαθήστε να μη μένετε πολλές ώρες νηστικοί, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα οργανωμένων γευμάτων και ενδιάμεσων σνακ, καθώς το έντονο αίσθημα πείνας θα σας δυσκολέψει περισσότερο στο να αντισταθείτε ή να περιοριστείτε μόνο σε ένα κομμάτι.

Θέμα… timing

Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε ένα γλυκό μετά από κάποιο γεύμα και όχι μόνο του σαν ενδιάμεσο σνακ, καθώς στη δεύτερη περίπτωση, η απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» ινσουλίνης, οδηγώντας τελικά σε εμφάνιση εντονότερου αισθήματος πείνας.

Πηγή: neadiatrofis.gr


Πηγή