Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα μετά τα 60: Με ποιες παθήσεις συνδέεται (εικόνες)

Οι διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων μεταβάλλονται με την πάροδο των χρόνων, πολλοί ηλικιωμένοι όμως το αγνοούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία χωρίς δίαιτα δεν αποτελεί φυσιολογική συνέπεια γήρανσης, αλλά πιθανή ένδειξη υποσιτισμού ή σοβαρού προβλήματος υγείας.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν σε 855 εθελοντές ανακάλυψαν ότι το 36% των 60άρηδων θεωρούν φυσιολογικό να χάνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν, ενώ το 75% ουδέποτε ανησύχησαν για τον εαυτό τους ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, το οποίο έχανε βάρος χωρίς να προσπαθεί. Ταυτόχρονα όμως, το 54% δήλωσαν ότι θα ανησυχούσαν αν ένας συγγενής ή φίλος τους ήταν υπέρβαρος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι οι ηλικιωμένοι υποτιμούν τις αιτίες και τις συνέπειες της απώλειας βάρους για την υγεία τους.

Οι επιστήμονες από τον βρετανικό οργανισμό για το υποσιτισμό Malnutrition Task Force, επισημαίνουν ότι η αθέλητη απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία συχνά αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη των παρακάτω:

 


Πηγή