Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αρθρίτιδα γόνατος, σύγχρονη και ανώδυνη λύση

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τον πόνο που τους δημιουργεί η αρθρίτιδα στα γόνατα. Η νόσος περιορίζει δραστικά την καθημερινή κίνηση στους ασθενείς, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε άλλα νοσήματα ιδιαίτερα απειλητικά για τη ζωή τους π.χ. καρδιοαγγειακά.

Τι προκαλεί η αρθρίτιδα γόνατος;

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική φθορά των δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των αρθρικών χόνδρων, των μηνίσκων και των οστών, με αποτέλεσμα την σταδιακή τους καταστροφή. Μπορεί να είναι εκφυλιστική, μετατραυματική, κληρονομική, ή και ρευματοειδής. Τα γόνατα είναι από τις βασικές αρθρώσεις του σώματός μας, που δυστυχώς, προσβάλλονται πιο συχνά από αρθρίτιδα λόγω της καταπόνησης αλλά και της κακής χρήσης.

Οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο πόνο και δυσκαμψία που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Χαρακτηριστικά οι ασθενείς θα επισημάνουν στον γιατρό τους ότι το γόνατο είναι ζεστό και πρησμένο. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να παρουσιαστούν σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά την διάρκεια της νύχτας με συνέπειες στην ποιότητα ζωής.

Ποιοι πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος;

Η χειρουργική επέμβαση Αρθροπλαστικής Γόνατος είναι κατάλληλη για ασθενείς με χρόνιους πόνους στην άρθρωση, λόγω προχωρημένης αρθρίτιδας, που δυσκολεύει όλες τις δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το βάδισμα, την χρήση σκαλοπατιών, την άσκηση και γενικότερα την καθημερινότητα των ασθενών.

Σκοπός της επέμβασης είναι να ανακουφίσει τον πόνο, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του ασθενούς και να προσφέρει γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτεί η σύγχρονη ζωή. Η Αρθροπλαστική Γόνατος είναι σήμερα μια επέμβαση ρουτίνας για τους εξειδικευμένους ιατρούς.

Γιατί να επιλέξω την ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος;

Η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική είναι μία αναίμακτη, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 60 – 70 λεπτά. Η αναισθησία είναι τοπική (περιοχική) και όχι γενική. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 2-3 μέρες. Σε επιλεγμένους ασθενείς χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο «Fast Track» (ταχείας αποκατάστασης) το οποίο επιτρέπει νωρίτερη έξοδο από το νοσοκομείο (εντός 24 ωρών).

Κατά την έξοδο του, μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί με σχετική άνεση, τις περισσότερες φορές χωρίς την χρήση περιπατητικών βοηθημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτή τη μέθοδο σπάνια χρειάζεται μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία. Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής (7-10 εκατοστά) στην πρόσθια επιφάνεια του γονάτου. Δια μέσου αυτής της τομής αποφεύγεται η διαταραχή των μαλακών μορίων και η διατομή του τένοντα του τετρακέφαλου. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση και η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες πολύ γρήγορη.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου:

  1. Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.
  2. Ελάχιστη απώλεια αίματος.
  3. Άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση.
  4. Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
  5. Γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό και μόνο αυτό εγγυάται ότι τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά και η ικανοποίηση των ασθενών πολύ υψηλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική είναι η εξέλιξη της κλασσικής μεθόδου και μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις νέες χειρουργικές καινοτομίες όπως είναι η:

  1. Ρομποτική πλοήγηση (Robotic Navigation)
  2. Ψηφιακή υποβοήθηση (Computer Assisted Surgery).
  3. Εξατομικευμένη αρθροπλαστική (Patient Specific Instruments).
  4. Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική (Unicompartmental Knee – μισό γόνατο).

Ο Oρθοπαιδικός Χειρουργός Μιχάλης Θ. Κουγιάλης έχει εξειδικευθεί στην Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική (Robotic Navigation, Computer Assisted Surgery, Patient Specific Instrumentation) στο Royal Orthopeadic Hospital και στο Oxford University Hospital (Oxford Unicompartmental Knee) και έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

6co923p7

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχαήλ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός τηλ.: 2106837010 & 693 709 3980

localStorage.clear();


Πηγή