Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ασπιρίνη: Η συμβολή της στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Η τακτική λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και την προστασία της μνήμης των ανθρώπων που πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή άνοιας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας που χαρακτηρίζεται από την τοξική συσσώρευση μιας κολλώδους πρωτεΐνης που λέγεται βήτα-αμυλοειδής στον εγκέφαλο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Σταδιακά δημιουργείται φλεγμονή στον εγκέφαλο, που οδηγεί στον εκφυλισμό και τον θάνατο των νευρώνων.

Αν και η ακριβής αιτία του Αλτσχάιμερ παραμένει άγνωστη, η συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς θεωρείται η βασική αιτία πρόκλησης της νόσου.

Με βάση αυτό το δεδομένο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση ή η ενίσχυση των μηχανισμών του εγκεφάλου που «καθαρίζουν» τα κυτταρικά απόβλητα, θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Νέα μελέτη ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush, ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία της νόσου. Όπως διαπίστωσαν, ένα σχήμα μικρής δόσης ασπιρίνης μπορεί δυνητικά να περιορίσει την παθολογία της νόσου και να προστατεύσει τη μνήμη.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας εντοπίζουν έναν πιθανό νέο ρόλο ενός από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα, κοινά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο», δήλωσε ο Kalipada Pahan, PhD, κύριος συντάκτης της μελέτης και επικεφαλής ερευνητής.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι η ασπιρίνη μειώνει την παθολογία των αμυλοειδών πλακών σε ποντίκια με την τόνωση των λυσοσωμάτων – το συστατικό των ζωικών κυττάρων που βοηθά στην απομάκρυνση των κυτταρικών υπολειμμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση του τρόπου εκκαθάρισης των πλακών είναι σημαντική για την ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων που σταματούν την πρόοδο της νόσου Αλτσχάιμερ. Κύριος ρυθμιστής της απομάκρυνσης των υπολειμμάτων, θεωρείται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TFEB.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έδωσαν την ασπιρίνη από το στόμα για ένα μήνα σε γενετικώς τροποποιημένους ποντικούς με παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ και στη συνέχεια αξιολόγησαν την ποσότητα πλάκας αμυλοειδούς πρωτεΐνης στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο από τη νόσο.

Διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης αύξησε την TFEB, διεγείροντας τα λυσοσώματα και μειώνοντας την παθολογία των αμυλοειδών πλακών.

«Αυτή η ερευνητική μελέτη προσθέτει άλλο ένα δυνητικό όφελος στις ήδη καθιερωμένες χρήσεις της ασπιρίνης για ανακούφιση από τον πόνο και για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Πρέπει να ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες, αλλά τα ευρήματα της μελέτης μας θα έχουν σημαντικές πιθανές επιπτώσεις στη θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης στη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια», σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Neuroscience.

Διαβάστε επίσης:

Ασπίδα κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και της γήρανσης η ασπιρίνη

Προεκλαμψία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η λήψη ασπιρίνης

Ασπιρίνη: Για ποιες μορφές καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο και πόσο


Πηγή