Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Αυτή η πάθηση θα μπορούσε να είναι προειδοποιητικό σημάδι άνοιας -Τι υποστηρίζει Βρετανός γιατρός

Ένα σύμπτωμα το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να συνδεθεί με την άνοια είναι πιθανό πρώιμο σημάδι της, σύμφωνα με έναν Βρετανό γιατρό.

Τα προφανή συμπτώματα της άνοιας -της πάθησης που επιδεινώνει το μυαλό και πλήττει περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως- περιλαμβάνουν την απώλεια μνήμης, αλλά ο Δρ Ahmad Khundakar δήλωσε στην Express σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι η δυσκολία στην κατάποση θα μπορούσε να είναι μια πρώιμη ένδειξη της νόσου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, το ασυνήθιστο σύμπτωμα, γνωστό και ως δυσφαγία, αναφέρθηκε σε μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Η δυσφαγία «οφείλεται σε βλάβη των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και τον συντονισμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν το αντανακλαστικό της κατάποσης», δήλωσε ο Khundakar στο πρακτορείο.

Η δυσφαγία θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της άνοιας
Η δυσφαγία θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της άνοιας/ Shutterstock

Δυσφαγία και άνοια

«Όσοι ζουν με άνοια μπορεί να εμφανίσουν μυϊκή αδυναμία, προβλήματα συντονισμού και μειωμένη αίσθηση του λαιμού, που οδηγεί σε δυσκολίες στην κατάποση», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κύρια αιτία της άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η γνωστή ασθένεια που επικρατεί στους ηλικιωμένους και επηρεάζει την απώλεια μνήμης και τη συμπεριφορά.

Υπάρχουν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Αμερικανοί, όλων των ηλικιών, που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ – με έναν υπολογισμό 6,7 εκατομμυρίων Αμερικανών ηλικίας 65 ετών και άνω που θα ζουν με τη νόσο το 2023, ανέφερε η Ένωση Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την New York Post.

Δυσφαγία/
Δυσφαγία/ Shutterstock

Συμπτώματα δυσφαγίας

Τα συμπτώματα της δυσφαγίας που μοιράστηκε ο Dr. Khundakar ήταν η εμμονή στη μάσηση και η αίσθηση της ανάγκης να κρατάμε την τροφή στο στόμα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και υποσιτισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το NHS East Sussex Healthcare Trust αναφέρει ότι τα σημάδια της δυσφαγίας είναι ευρέως διαδεδομένα και δεν πρέπει να αγνοούνται, τονίζοντας πόσο συνηθισμένο είναι για τα άτομα με άνοια να δυσκολεύονται να φάνε ή να πιουν.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την ύπαρξη δυσφαγίας, συμπεριλαμβανομένης της εισρόφησης (η τροφή κατεβαίνει με λάθος τρόπο στους πνεύμονες), του πνιγμού, της κακής διατροφής και της μειωμένης ποιότητας ζωής», αναφέρει το βρετανικό NHS.


Πηγή