Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Βιταμίνη D: Ποιο ρόλο παίζει τελικά στο άσθμα, στη δερματίτιδα και στις αλλεργίες;

Περισσότερο φως στη σχέση των επιπέδων βιταμίνης D και στον κίνδυνο άσθματος, δερματίτιδας και αλλεργιών σε παιδιά και ενήλικες ρίχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS Medicine.

Σκοπός της μελέτης ήταν να αποσαφηνίσει τα ευρήματα παλαιότερων μελετών, τα οποία είχαν υποδείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D συσχετίζεται με αύξηση στα περιστατικά άσθματος και ατοπικής δερματίτιδας, καθώς και με αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE), ενός μορίου που συνδέεται με τις αλλεργίες.

Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα και ιατρικά ιστορικά από περισσότερα από 100.000 άτομα ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D προδιαθέτουν κάποια άτομα απέναντι στο άσθμα, στη δερματίτιδα ή στις αλλεργίες.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στα περιστατικά άσθματος, δερματίτιδας και αλλεργιών σε άτομα που έχουν ή δεν έχουν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις (σχετικές με τη βιταμίνη D) στον γενετικό τους κώδικα. Κατ’ επέκταση, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η λήψη βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων δεν θα επιφέρει την επιθυμητή μείωση του κινδύνου για τις παραπάνω παθήσεις.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι παλαιότερες συσχετίσεις πιθανώς προέκυψαν από λανθασμένες συσχετίσεις με άλλους παράγοντες» δηλώνει η Δρ Δέσποινα Μανουσάκη, διδακτορική φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Λέιντι Ντέιβις του Καναδά και βασική συντάκτρια της μελέτης. «Προσπάθειες ενίσχυσης των επιπέδων βιταμίνης D πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν σε μειωμένο κίνδυνο για άσθμα, ατοπική δερματίτιδα και αύξηση των επιπέδων IgE σε παιδιά και ενήλικες» συμπληρώνει η Δρ Μανουσάκη.

Δείτε κι αυτό:

Ηλιοθεραπεία & βιταμίνη D: Η ιδανική διάρκεια ανάλογα με την εποχή

Η γυμναστική στον ήλιο προστατεύει από έμφραγμα & εγκεφαλικό!

Η βιταμίνη D θεραπεύει ελαττωματικές καρδιές


Πηγή