Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Βουβωνοκήλη: Πού οφείλεται & ποιος ο ρόλος των ορμονών

Η βουβωνοκήλη είναι μια κατάσταση στην οποία τα όργανα που θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στην κοιλιά, προβάλλουν προς τα έξω, μέσα από ένα σημείο του κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα, δηλαδή την περιοχή της κοιλιάς που ενώνεται με τη βάση του μηρού.

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης, κάτι που ισχύει και για τα μωρά.

Κάποιες φορές εμφανίζεται ως μικρό εξόγκωμα (διόγκωση) στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο, δηλαδή το σακουλάκι που φιλοξενεί τους όρχεις, ενώ σε άλλες φάσεις δεν φαίνεται τίποτα. Το περιεχόμενο της βουβωνοκήλης είναι συνήθως τμήμα εντέρου και περιτοναϊκού (ενδοκοιλιακού) λίπους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει μέχρι και τμήμα της ουροδόχου κύστης.

Η αύξηση των οιστρογόνων που σχετίζονται με την ηλικία, μπορεί να είναι η αιτία της βουβωνοκήλης στους ηλικιωμένους άνδρες, όπως έδειξε νέα έρευνα σε πειραματόζωα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι βουβωνοκήλες αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία χειρουργείου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πάνω από 700.000 χειρουργικές επεμβάσεις για βουβωνοκήλη.

Αν και ο κίνδυνος μιας κήλης αυξάνεται καθώς οι άνδρες γερνούν, οι λόγοι είναι ασαφείς.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, παρατήρησαν ότι μια άλλη πτυχή της γήρανσης των ανδρών είναι η μετατροπή μέρους της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα από μια ορμόνη που ονομάζεται αρωματάση.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων εξασθενεί τα κοιλιακά τοιχώματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βουβωνοκήλη.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι ένα φάρμακο που μειώνει τα οιστρογόνα και ονομάζεται αναστολέας αρωματάσης πρόλαβε τη δημιουργία κήλης.

«Ίσως θα είχε νόημα οι άντρες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο βουβωνοκήλης, να αντιμετωπίζονται με αναστολέα αρωματάσης για τη μείωση των οιστρογόνων και την ενδυνάμωση των μυών» σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Δρ. Serdar Bulun. Η ηλικία και η κληρονομικότητα, είναι κοινοί παράγοντες κινδύνου για βουβωνοκήλη, αλλά ο καλύτερος γενικός προγνωστικός δείκτης μιας μελλοντικής βουβωνικής κήλης είναι μια προηγούμενη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Διαβάστε επίσης:

Κήλη: Μύθοι και αλήθειες για μία συχνή πάθηση – Από την ομφαλοκήλη μέχρι την μετεγχειρητική κήλη

Τα συμπτώματα που δείχνουν βουβωνοκήλη

Κήλη: Οι μορφές, τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή τους

 


Πηγή