Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γάμος: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η άνοια πλήττει 47,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο γνωστή μορφή άνοιας, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένας στους τρεις άνω των 65 ετών θα αναπτύξει άνοια, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι παντρεμένοι έχουν 60% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Όπως επισημαίνουν οι Βρετανοί επιστήμονες, η συντροφικότητα ενθαρρύνει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, ενώ την ίδια ώρα οι «ελεύθεροι» είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη -γνωστοί παράγοντες κινδύνου άνοιας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Loughborough παρακολούθησαν 6.677 άτομα, εκ των οποίων 220 άρχισαν να αναπτύσουν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όλοι ήταν μεταξύ 52 και 90 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Eef Hogervorst, οι παντρεμένοι άνδρες έχουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τρέφονται καλύτερα, πίνουν λιγότερο αλκοόλ, καπνίζουν λιγότερο και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της άνοιας πριν χρειαστεί να περάσουν το κατώφλι του ειδικού.

«Αντίθετα, οι μη δεσμευμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και καρδιακές παθήσεις, τα οποία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Το ίδιο ισχύει και για την μοναξιά. Τα άτομα που νιώθουν μοναξιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Είμαστε κοινωνικά όντα και η μείωση του άγχους μέσω της στήριξης του κοινωνικού περιβάλλοντος μπορεί να είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης επιβεβαιώνοντας παλιότερες μελέτες που συνδέουν την μοναξιά με την άνοια.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να θεωρούμε την άνοια ως ένα «αναπόφευκτο μέρος των γηρατειών», αλλά ως αφορμή για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής ο οποίος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journals of Gerontology.

Διαβάστε επίσης:

Κακή μνήμη: 5 σημάδια ότι αποτελεί προάγγελο Αλτσχάιμερ

Άνοια στις γυναίκες: Ο ρόλος της υπέρτασης στη μέση ηλικία


Πηγή