Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιατί ακόμα και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε την EVIOL Βιταμίνη D3

Ο ήλιος αποτελεί πηγή ενέργειας και ευεξίας, καθώς τονώνει το σώμα και ξυπνάει το πνεύμα. Συνδέεται άμεσα με τη βιταμίνη D, η οποία μας χαρίζει ευεργετικά οφέλη. Και κάπου εδώ, αρχίζει το παγκόσμιο παράδοξο…

Η έλλειψη Bιταμίνης D λαμβάνει πλέον διαστάσεις «πανδημίας». Περίπου το 90% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη D καλύπτεται από την ηλιακή ακτινοβολία και το υπόλοιπο 10% από τις τροφές (πχ. σολομός, τόνος, κρόκος αυγού, σαρδέλα, συκώτι)1.  Και η Ελλάδα, που είναι μια ηλιόλουστη χώρα τους περισσότερους μήνες του χρόνου και με άφθονη αλιεία, αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα με τον πληθυσμό που υποφέρει από έλλειψη βιταμίνης D. Βέβαια, η έλλειψη παρατηρείται και σε άλλους πληθυσμούς της νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, κλπ.), όπου η επίπτωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D είναι υψηλότερη από εκείνη στις βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (Θεσσαλονίκη, 2018) παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα μιας επιδημιολογικής μελέτης, με τίτλο «Αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D σε δείγμα ελληνικού και κυπριακού πληθυσμού». Ενδεικτικά, το 73,07% των Ελλαδιτών και το 69,28% των Κυπρίων του δείγματος είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης2.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς δημιουργείται η πολύτιμη βιταμίνη και πού οφείλεται η έλλειψη της3;

Η βιταμίνη D είναι μια λιπoδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται στο ζωικό βασίλειο με τη μορφή της D3 και στο φυτικό βασίλειο συναντάται ως D2. Η D3 σχηματίζεται από την χοληστερόλη με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιδερμίδα. Η ενεργή μορφή της δημιουργείται στα νεφρά και ονομάζεται καλσιτριόλη. Η βιταμίνη αυτή βοηθάει στον μεταβολισμό του ασβεστίου, συνδράμει στην καλή υγεία των οστών και σχετίζεται με την πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει από την εμφάνιση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος της και στην καλή ψυχική μας υγεία.

Οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής μας, όμως, άλλαξαν τα τελευταία χρόνια. Πλέον περνούμε πολλές ώρες εργασίας σε κλειστούς χώρους, σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Επίσης, η έκθεσή μας στον ήλιο γίνεται είτε χρησιμοποιώντας αντηλιακές κρέμες με ειδικά φίλτρα για αποφυγή των βλαβερών ακτινοβολιών, είτε φορώντας ρούχα – ειδικά τους μη καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό δυσκολεύει τη δημιουργία της Βιταμίνης D στο σώμα μας. Τέλος, και η διατροφή μας έχει επηρεαστεί, καθώς δεν προτιμούμε στην πλειοψηφία μας τα φρέσκα ψάρια, τα οποία διασφαλίζουν και υψηλή συγκέντρωσή της D στο αίμα μας.

Αλλάζουμε συνήθειες, κάνοντας δώρο στον εαυτό μας

Τα πρώτα σε προτίμηση από την ιατρική κοινότητα συμπληρώματα διατροφής EVIOL κατάφεραν να «κλείσουν» τον ήλιο μέσα τους και έρχονται να λύσουν μια και καλή το θέμα της έλλειψης Βιταμίνης D. Με τις μαλακές κάψουλες EVIOL Vitamin D3, που περιέχουν τη λιποδιαλυτή βιταμίνη D3 ως χοληκαλσιφερόλη, τη μορφή που προτιμά το σώμα μας. Έτσι, «φυλάκισαν» και μας χαρίζουν όλα τα βασικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και για μία ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης Βιταμίνης D, αλλάζουμε συνήθειες, υιοθετούμε υγιή πρότυπα και ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση και τον ήλιο. Παράλληλα, αυξάνουμε τη διαιτητική πρόσληψη της βιταμίνης D μέσω των τροφών, πάντα με σκοπό να βελτιώσουμε την υγεία αλλά και τη διάθεσή μας.

1. 2018, Nutrition Bulletin 43, 428–434

2. https://medlabgr.blogspot.com/2018/05/d.html#ixzz5Pb3cAimx

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951


Πηγή