Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιατί η φαλάκρα «προτιμά» τους κοντούς άνδρες

Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με φαλάκρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, η απώλεια των μαλλιών συνδέεται και με άλλα χαρακτηριστικά και ασθένειες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης μελέτησαν το γενετικό υλικό περίπου 20.000 ανδρών.

Οι 11.000 είχαν πρόωρη φαλάκρα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ως πληθυσμός αναφοράς και 12.000 άνδρες χωρίς φαλάκρα. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από επτά διαφορετικές χώρες.

 

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι κοντοί άνδρες, καθώς και όσοι έχουν λευκή επιδερμίδα κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τα μαλλιά τους πρόωρα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια δρ Stefanie Heilmann – Heimbach, οι ειδικοί εντόπισαν 63 αλλαγές στο ανθρώπινο γονιδίωμα που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης τριχόπτωσης.

«Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές βρέθηκε επίσης ότι σχετίζονται και με άλλα χαρακτηριστικά και ασθένειες, όπως είναι  το μικρό μέγεθος του σώματος, η πρώιμη εμφάνιση της εφηβείας και διάφορες μορφές καρκίνου».

Τα γενετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ της απώλειας μαλλιών και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη, ενώ η σύνδεση με την καρδιακή νόσο είναι πιο περίπλοκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Markus Nöthen, παρατηρήθηκε επίσης σχέση της φαλάκρας με το χρώμα του δέρματος και την αύξηση της οστικής πυκνότητας. «Αυτό θα μπορούσε να δείχνει πως οι άνδρες με την απώλεια μαλλιών είναι σε καλύτερη θέση να χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να συνθέτουν βιταμίνη D. Θα μπορούσε, επίσης, να εξηγήσει γιατί κυρίως οι λευκοί άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους πρόωρα».

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι της φαλάκρας αυξάνονται ελαφρά.

Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστώσουν τη σχέση της τριχόπτωσης με άλλες ασθένειες και καταστάσεις.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

 

Διαβάστε επίσης:

Φαλάκρα σε νεαρή ηλικία: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται


Πηγή