Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί κάποια παιδιά νοσούν σοβαρά από τον Covid-19; Επιστήμονες στην Αυστραλία ίσως βρήκαν την απάντηση

Το μυστήριο γιατί ορισμένα παιδιά νοσούν ιδιαίτερα σοβαρά από τον Covid-19, φαίνεται ότι λύνουν οι επιστήμονες.

Από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες ήταν προβληματισμένοι για το γεγονός ότι ορισμένα παιδιά που κολλούσαν κορωνοϊό είχα σοβαρά συμπτώματα, εκ των οποίων αποφρακτική πνευμονοπάθεια, θρόμβωση του αίματος και βλάβες στην καρδιά.

Έπειτα από δύο χρόνια ερευνών στο «Murdoch Children’s Research Institute» της Μελβούρνης, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο οργανισμός ορισμένων παιδιών διαθέτει συγκεκριμένες πρωτεϊνες, που δεν τις διαθέτουν άλλα παιδιά, οι οποίες συνιστούν και την αιτία της σοβαρής νόσησης από Covid-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον ερευνητή αιματολογίας, Conor McCafferty, λήφθησαν δείγματα αίματος από 33 παιδιά που νόσησαν σοβαρά, και τα δείγματα αυτά συγκρίθηκαν με αυτά 20 υγιών παιδιών.

Από αυτή τη σύγκριση οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένες πρωτεϊνες στο αίμα μόνο των παιδιών που νόσησαν. Πιο συγκεκριμένα, 85 πρωτεϊνες συνδέονται με το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που παρατηρήθηκε σε πολλούς ασθενείς, και 52 ακόμα που συνδέονται με τα σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.

Η γνώση αυτών των πρωτεϊνών και της σύνδεσής τους με τη σοβαρή νόσηση από Covid-19, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα παιδιά περνούν ήπια τον Covid-19, ενώ από από όσα χρειαστεί να νοσηλευτούν, μόλις το 1,7% καταλήγουν στην εντατική.


Πηγή